V Třeboni otevřeli první aplikační laboratoř pro využití mikrořas v České republice

26. září 2018 14:30

Jak využít mikrořasy v neurologii, při výrobě nových léků nebo v kosmetice pomáhá zjišťovat nová aplikační laboratoř v Třeboni. Je první v České republice a Mikrobiologický ústav Akademie věd chce díky ní rychleji přenášet do praxe nejnovější vědecké poznatky v oboru.

Mikrořasy mají nejen skvělé nutriční vlastnosti, díky kterým jsou poptávaným dietetickým doplňkem pro lidi, ale přidávají se i do krmiv hospodářských zvířat. Řada jejich kmenů obsahuje protizánětlivé a protirakovinné látky, které se testují v medicíně.

Aplikovaným výzkumem mikrořas se v Třeboni zabývá i Antonín Střížek. „Tady máme místnost k rekultivování a udržování řasových kultur. Můžeme tu vidět takové větší válce, ve kterých pěstujeme desítky litrů řasové kultury. Je to vlastně mezistupeň mezi tou udržovací fází pouze ve sbírce a tou opravdu aplikovanou fází, kdy pěstujeme řasy ve velkých tisícilitrových objemech,“ ukazuje.

Podle vedoucího aplikační laboratoře Richarda Lhotského může výzkum sloužit celé řadě uživatelů. „Může to být někdo, kdo využije samotnou řasovou biomasu i jako potravní doplněk, to samé platí o krmivářství,“ říká.

Dodává, že mnohem více než v předchozích dobách se pracuje s cennými látkami z mikrořas. „Izolují se nové kmeny, které obsahují třeba velké množství nenasycených mastných kyselin. Další významnou skupinou látek jsou karotenoidní barviva, všichni je známe z mrkve nebo rajčat a řasy jich obsahují velké množství, v mnoha případech nejvíc v přírodě, akorát ta zelená barva to maskuje,“ připomíná Richard Lhotský.

Spirulina obsahuje neuvěřitelné množství prospěšných látek. Seženete ji v prášku nebo tabletkách

Spirulina je dostupná v prášku, který můžeme přidávat do smoothie a šťáv, nebo je jednoduše slisovaná do malých tabletek

Sladkovodní řasa spirulina, ačkoli je to ve skutečnosti sinice, po staletí byla a stále je velkým lidským spojencem. Například Aztékové ji pěstovali na jezerech Texcoco a dalších.

Další cenné látky se mohou uplatnit v kosmetice nebo medicíně. „Dokonce chemický průmysl v jednu dobu zažíval boom, kdy se uvažovalo o použití mikrořas jako zdroje pro paliva budoucnosti. Stejně tak se dnes uvažuje o řasách, že by produkovaly látky, které se dají využít třeba při výrobě bioplastů, ale tam jsme opravdu na samém začátku,“ doplňuje.

Třeboňské pracoviště je v České republice jediné a v Evropě se řadí mezi pět zařízení, která se zaměřují na základní výzkum mikrořas a zároveň na jeho propojení s komerční sférou.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související