Redaktor rozhlasu našel s historiky zbytky německé proudové stíhačky

18. květen 2015

„Mám vlastní kousek letadla z druhé světové války.“ To si může říci redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Zdeněk Zajíček.

Ještě dnes, sedmdesát let po skončení druhé světové války, je možné najít na území Jihočeského kraje zbytky vojenské techniky. Zdeněk Zajíček se společně se členy Spolku historie severního Českobudějovicka vydal na místo dopadu jednoho z letadel, pro něž se poslední válečné týdny staly osudnými.

Zatím vedou všechny indicie k tomu, že se členům spolku podařilo najít zbytky z konstrukce první německé proudové stíhačky. Tu montovali v Korosekách u Plané a měla se stát Hitlerovou tajnou zbraní.

Více k pátrání po letadle, jeho typu a historii se dozvíte v pořadu Vltavín, který odvysíláme v neděli 24. května od 9 hodin.

Předávací (zkušební) pilot „1. Flug-Gruppe Süd-Ost“ Hans Voss s rodinou

Zdá se, že trosky pocházejí z letadla, v němž se nedaleko Českých Budějovic zřítil 25. března 1945 l zkušební pilot 1. Flug-Gruppe Süd-Ost Hans Voss. Ten je dodnes pohřben na vojenském oddělení městského hřbitova u sv. Otýlie.

Odpočívá tu takřka nadosah od hrobu amerického pilota Williama Preddyho, kterému jsme věnovali jeden z dubnových dílů Vltavínu.

Spustit audio