R. E. M. – Automatic For The People (1992)

31. květen 2023

Začínali jako kapela pro vysokoškoláky, ale nakonec vybrali pop-rockový bank. Řeč je o jedné z nejpopulárnějších skupin 80. a 90. let, americké kapele R.E.M. V Kulaté muzice se ohlédneme za jejím albem Automatic For The People, které v roce 1992 nabídlo několik nezapomenutelných hitů a zároveň skupinu vyneslo do pozice světově oblíbené hudební formace.

R.E.M. začali Ameriku objíždět ve staré dodávce, na jídlo měl prý každý jen dva dolary denně. Časem se ujali v klubech, ale cesta vzhůru byla pracná. Přesto vystoupali až k reputaci, kdy se o nich mluvilo jako o jedné z nejlepších rockových kapel světa.

Jejich rock ovšem nebyl postaven jen na co největším hluku elektrických kytar. Spojoval v sobě vlivy tradičních amerických žánrů, folku a country, i modernější postupy takzvané nové vlny či energii punku.

V součtu jde o osobitou směs, korunovanou přitažlivým projevem zpěváka Michaela Stipea. A taky aurou semknuté party. Čtyři intelektuálové z georgijského města Athens totiž přesahovali obvyklé personální schéma většiny zavedených skupin, které drží při sobě obvykle jen v pracovní rovině a pak si jdou jejich členové zase po svých.

R.E.M. se vždycky opírali hlavně o kamarádství. To všechno je z jejich hudby slyšet.

Spustit audio

Související

  • Michael Jackson – Thriller (1982)

    Osudy dětských muzikantských hvězdiček bývají různé. Většinou skončí v zapomnění, občas jejich popularita přeroste práh dospělosti, někdy však se dotknou popového nebe.

  • ZZ Top – Eliminator (1983)

    Co znamená prapodivná zkratka ZZ Top? Klobouky, sluneční brýle, vousy až na prsa, kolem veteránská auta a o poznání mladší dívky – ale hlavně perfektně šlapající boogie.

  • Sting – The Bridge (2021)

    Anglický zpěvák, muzikant a skladatel Sting patřil svého času k nejzajímavějším reprezentantům poměrně vzácné škatulky nadepsané slovy inteligentní či sofistikovaný pop.