ZZ Top – Eliminator (1983)

17. květen 2023

Co znamená prapodivná zkratka ZZ Top? Široké klobouky, černé sluneční brýle, vousy až na prsa, kolem nablýskaná veteránská auta a o poznání mladší dívky lepých tvarů – ale hlavně perfektně šlapající texaské boogie hrané v trojúhelníku bicí – basa – kytara (neboli v jedné z nejdéle trvajících sestav v žánru ve jmenovitém složení Frank Beard – Dusty Hill – Billy Gibbons).

Uslyšíte ho v dalším vydání Kulaté muziky, kde si tohle svérázné trio milující hutné blues a nadhled prorostlý humorem připomeneme v kdysi přelomovém albu Eliminator.

Vyšlo v roce 1983 a kromě zmíněných vizuálních propriet a všestranně vyladěné image nabídlo i to nejdůležitější – hudební zábavu podloženou hráčským mistrovstvím a moderním přístupem k žánru, který má víc jak 150letou tradici.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Santana – Supernatural (1999)

    Sentimentální lyrik se srdcem bluesmana, i rocker s jazzovou duší. Tak můžeme nadepsat hudební příběh kytaristy Carlose Santany, který do své tvorby absorboval různé vlivy.

  • U2 – Songs Of Surrender (2023)

    Hrají spolu víc jak 40 let a stále zůstávají jednou z posledních fungujících skupin své hudební generace, které nešlo jen o slávu, ale chtěla i k lepšímu měnit svět.

  • George Harrison – Cloud 9 (1987)

    Solidní zpěvák, zajímavý autor a především výtečný kytarista nejslavnější kapely všech dob. To je ta nejstručnější vizitka George Harrisona.