Peter Gabriel – So (1986)

14. červenec 2021

Umanutě umělecky svobodná rocková hvězda, tvůrce nevšedních videí, průkopník nových technologií práce se zvukem a obrazem, neúnavný propagátor kultury třetího světa, angažovaný zastánce lidských práv. To všechno je britský zpěvák a skladatel Peter Gabriel.

Syn elektroinženýra Ralpha Partona Gabriela Peter se narodil 13. února 1950. O sedmnáct let později už stál coby zakládající člen u zrodu respektované britské rockové skupiny Genesis, v jejíž sestavě vydržel do roku 1975.

Zásadně tak ovlivnil úvodní etapu její existence, v níž se profilovala jako progresivní rockový band s uměleckými ambicemi. Záhy se však ukázalo, že ostatní kolegové z kapely tíhnou k jednodušší formě projevu, a tak Peter raději zvednul kotvy a vydal se na dráhu sólisty.

Albem „So“ – svojí pátou sólovou studiovou deskou – předběhl dobu o několik koňských délek. Zní výrazně a stále moderně i dnes, 35 let od svého vzniku. Přesvědčit se o tom můžete v pořadu Kulatá muzika.

Spustit audio

Související

  • Paul McCartney – Ram (1971)

    V Liverpoolu je muzeum nejslavnější popové kapely hudební historie – The Beatles. Její baskytarista, zpěvák a skladatel Paul McCartney však není žádný muzeální kousek.

  • Nerez a Lucia – Cela (2021)

    V roce 2019 se na hudební scénu vrátila skupina Nerez. Po vpravdě nenahraditelné zpěvačce Zuzaně Navarové si stoupla k mikrofonu Lucia Šoralová.