První díl putování po stopách Jana Žižky: Co vlastně víme o Trocnově

8. leden 2023

Jména Jan Žižka a Trocnov známe asi všichni, ale v magazínu Vltavínu se na ně podíváme opravdu zblízka. S historikem Janem Šimánkem jsme se totiž do Trocnova vypravili. A víte, že dnešní obec Trocnov vlastně celá staletí vůbec Trocnovem nebyla?

A víte, že Jan Žižka byl dvakrát ženatý a obě jeho manželky nesly jméno Kateřina? Dlouho se také nevědělo, jak se jmenovali rodiče Jana Žižky.

Historik Jan Šimánek při procházce trocnovským areálem Památníku Jana Žižky prozradí, že to byli Řehoř a Johana. A dozvíte se také, že Jan Žižka měl podle všeho i sourozence a to dokonce dva.

Že jsme se takové informace ve škole nikdy neučili? Ano, je tomu tak. 

„Například jména jeho rodiny jsou zapsána v krumlovském nekrologiu, což je zápis z roku 1400, který označuje, za které zemřelé se má sloužit v daný den mše,“ vysvětluje Jan Šimánek s tím, že mši nechal sloužit přímo Jan Žižka.

Tyto a další objevy jsou ale novodobějšího data a dříve zkrátka známé nebyly. Stejně tak se příliš neuvádělo, že dnešní Trocnov byl původně Zaluží a nové jméno dostal až v roce 1949, kdy minulý režim udělal z Jana Žižky svého hrdinu.

Spustit audio

Související