Protipovodňové stěny se staví u jihočeských řek. Hejtman vyzval starosty, aby aktivovali nejvyšší opatření

13. září 2024 08:57

Města a obce na jihu Čech se připravují na extrémní déšť a hrozbu povodní. Vedení kraje už dvakrát svolalo krizový štáb. Protipovodňové stěny stojí například u řeky Otavy ve Strakonicích, u Lužnice v Bechyni, u Vltavy a Malše v Českých Budějovicích.

„Předpovědi se během včerejška výrazně zhoršily, takže jsme museli přijmout opatření a požádat všechny starosty, aby aktivovali nejvyšší stupně povodňových ochran, které mají. I kdyby se předpovědi nenaplnily, netroufáme si riskovat,“ říká hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba z ODS.

Největší potíže se podle něj očekávají v sobotu po poledni. „Nikdo z nás si nemůže být jistý, že se vývoj opět nezhorší. Jsem přesvědčen, že na řadě míst budou opatření preventivní, ale už jenom blázen by teď nedělal nic,“ dodává.

Například v Českých Budějovicích se začala stavět mobilní protipovodňová stěna na Pražském předměstí u řeky Vltavy a hráz z pytlů s pískem v Havlíčkově kolonii u Malše.

Město Tábor snižuje hladinu rybníka Jordán. „Při odbahnění Jordánu před několika lety byla vybudována spodní výpusť a teď si můžeme gratulovat, že ji máme. Právě přes tuto spodní výpusť můžeme odpouštět vodu. Snažíme se vytvořit větší retenční prostor, abychom dokázali zbrzdit povodeň,“ popisuje mluvčí města Luboš Dvořák.

Kvůli nepříznivému počasí se neuskuteční řada plánovaných víkendových akcí, například festival Táborská setkání. „Zkoušeli jsme vyčkat, jestli se ještě předpověď nezmění, ale jestliže má foukat silný vítr, má být zima a prudce pršet, tak takové slavnosti by si nikdo neužil. Brali jsme v potaz zdravotní faktory a samozřejmě i bezpečnostní,“ doplňuje Luboš Dvořák.

Na bezpečí klade důraz i hejtman. „Všechny prosím, aby co nejvíc komunikovali se starosty a přistupovali k tomu co nejopatrněji, protože kromě deště má přijít také silný vítr a mohou padat stromy,“ zdůrazňuje.

Spustit audio

Související