Na budějovickém nábřeží vyrostla protipovodňová stěna. Cvičná stavba prověřila rychlost

19. říjen 2022 14:38

Nevšední manévry zažili lidé na Jiráskově nábřeží v Českých Budějovicích. Hasiči tam procvičovali stavbu zhruba jeden kilometr dlouhé mobilní protipovodňové hráze. Cvičení se odehrává pravidelně každé tři roky. Cílem je prověřit časovou náročnost dopravy a montáže stěny.

„Staví se polovina té stěny, tato půlka měří kilometr. Celkem je stěna dlouhá 2400 metrů. Na pevný betonový základ se staví mobilní sloupky. Váha jednoho sloupku se pohybuje od 20 do 40 kilogramů, takže to není úplně lehká záležitost,“ popsal vedoucí oddělení krizového řízení magistrátu města České Budějovice Martin Pergl.

Protipovodňová stěna se staví na Jiráskově nábřeží. Cvičení se účastní nejen hasiči, ale i další lidé. „Je tady zhruba 150 pracovníků, zaměstnanci magistrátu města, zaměstnanci celní správy, strážníci městské policie, dobrovolní hasiči a příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky,“ vyjmenoval Martin Pergl.

Cvičná stavba protipovodňové stěny v Českých Budějovicích

Stěna dosahuje zhruba do výšky 70 centimetrů. „Záleží na výšce toho podkladu, takže v některých místech se to liší tak, aby ve finále výška celé stěny odpovídala průtoku a voda zeď nepřekročila,“ dodal Martin Pergl.

O vybudování základů pro mobilní protipovodňovou stěnu rozhodlo město po povodních roku 2002. „Následující rok se to zrealizovalo a od té doby se každé tři roky zkouší stavba jedné poloviny bariéry,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

U cvičení byl i ředitel jihočeských hasičů Martin Sviták. „Máme tu asi třináct profesionálních hasičů a pak kolegy z jednotek dobrovolných hasičů. Jsou ze sborů obcí na vršcích kolem Budějovic, kde se předpokládá, že tam voda nedosáhne, takže mohou být uvolněni pro tuto stavbu,“ připomněl.

Složení a následné rozebrání stěny trvalo zhruba šest hodin. Všechny díly protipovodňové hráze poté zamířily zpátky do skladu na letiště v Plané u Českých Budějovic.

Spustit audio

Související