Bezmoc v Metlách, tisíce evakuovaných, dlouhá likvidace škod, vzpomíná hasič na povodně roku 2002 na jihu Čech

8. srpen 2022

Stejně jako se symbolem povodní v roce 1997 staly moravské Troubky, tak si ničivé záplavy z roku 2002 spojujeme s jihočeskými Metlami. Obec na Blatensku smetla voda z tamních rybníků. A záchranáři proti tomu byli bezbranní, jak vzpomíná hasič Martin Sviták, dnes zástupce ředitele Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Jako jednu z kritických oblastí jmenuje také Malši po Linecké předměstí u Českých Budějovic, odkud bylo už v první vlně povodní nutné evakuovat lidi z chat a domů. Vzpomíná i na chvíle, kdy byla po okraj naplněna přehrada v Římově. A takových míst je víc.

„Mám ta místa spojená s událostmi. Například ve Veselí nad Lužnicí jsme evakuovali tankovací stanici na břehu řeky. Aby nedošlo k ekologické katastrofě, museli jsme z nádrží odčerpat benzin a naftu a následně nádrže zatopit, aby nebyly vodou vytlačeny ven. Poslední cisterny s pohonnými hmotami odjížděly ve chvíli, když už měly kola z poloviny pod vodou,“ líčí Martin Sviták.

Jako zajímavost připojuje vzpomínku na to, jak ve Veselí nad Lužnicí v té době dokonce vznikl požár rodinného domu, ačkoli kolem už bylo půl metru a více vody.

„Překvapila nás také řeka Polečnice, která svým obrovským povodím přitáhla vody do Českého Krumlova, kde závodila s Vltavou, kdo bude mít vody víc,“ dodává.

Martin Sviták, zástupce ředitele Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje

„Těch míst je opravdu hodně,“ konstatuje Martin Sviták a jmenuje Putim na Blanici. „Tam jsme bohužel byli následně i v roce 2006 a 2009, kdy voda vystoupala téměř do stejné úrovně jako v roce 2002. To bylo pro tamní obyvatele velmi těžké,“ říká. Rozlitá Blanice navíc v Putimi pravidelně vytváří lagunu a zůstává stát. O to větší jsou následné škody a jejich likvidace.

„Likvidační práce trvaly týdny. Zásadní byla spolupráce s obecními úřady a s krajem a pak také samozřejmě se státem, protože odklízení následků je i o financích,“ popisuje Martin Sviták.

Na bezprostřední pomoci i na likvidaci škod se hasičský záchranný sbor podílel s kolegy z méně postižených krajů, s dobrovolnými hasiči, Armádou České republiky, Českým červeným křížem nebo třeba neziskovými organizacemi, jako je Adra. „Nebylo to totiž jenom o vynášení nábytku a čerpání vody, ale třeba i o psychosociální pomoci, kdy bylo evakuované lidi potřeba podpořit a přivést na jiné myšlenky,“ připomíná.

Čtěte také

Následné vysoušení jihočeských staveb už bylo záležitostí měsíců. „Vysoušeče v majetku hasičů, kraje a obcí se převáděly na obce, a ty je rozdělovaly obyvatelům. V té době bylo zapůjčeno přes 15 tisíc vysoušečů,“ připojuje statistiku Martin Sviták.

Jihočeští hasiči v létě roku 2002 nasadili do akce přes 3700 členů, přímo z člunů zachránili 1174 lidí. Podíleli se i na evakuaci téměř sedmi tisíc lidí, přičemž celkově v jižních Čechách přišlo dočasně o domov více než 24 tisíc obyvatel.

Celý rozhovor se zástupcem ředitele Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Martinem Svitákem si poslechněte online.

Spustit audio

Související