Prošetřování výběrového řízení brzdí výstavbu nového bazénu v Písku

3. srpen 2021 08:37

Výstavba nového bazénu v Písku je stále nejistá. Město o ni usiluje už téměř deset let. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současnosti prošetřuje výběrové řízení. Nejenom proto se podle původního plánu o prázdninách stavět nezačne.

„Ateliér Projektil se bude zabývat dodávkou referenčních výrobků, jako jsou například typy světel, a také kompletní dodávkou dlažeb,“ popisuje některé změny v projektové dokumentaci na nový bazén vedoucí odboru investic a rozvoje městského úřadu Václav Filip.

„Jednou ze zásadních věcí byl tobogán, kdy přímo výrobce je zpracovatelem projektové dokumentace. Z tohoto důvodu jsme tobogán z celé zakázky vyjmuli,“ dodal.

Právě projektové dokumentace se týkala většina z téměř 260 dotazů k soutěži na zhotovitele, které město řeší už od loňského prosince. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže navíc 29. června obdržel  podnět k přezkoumání postupu při zadávání veřejné zakázky na stavbu plaveckého bazénu. Podle mluvčí úřadu Mileny Marešové ho v současnosti řeší.

Starostka Eva Vanžurová z hnutí Pro Písek na to reagovala: „My jsme si dali celý průběh výběrového řízení prověřit právní kanceláří a nebyly shledány vůbec žádné důvody k podezření na porušení zákona.“

Čtěte také

Písečtí Piráti sbírají podpisy pro vyhlášení místního referenda. Obyvatelé mají volit mezi rekonstrukcí současného plaveckého stadionu pod hradbami a výstavbou nového pod lesnickou školou. Zatím se jim podařilo sehnat 1200 podpisů. Aby město referendum vypsalo, museli by jich sehnat 2400.

Proč Pirátská strana usiluje o vypsání stejného referenda, které se uskutečnilo už v roce 2013, odpověděl pirátský zastupitel Josef Soumar: „Bojíme se prodražení a tato lokalita je nevhodná i z hlediska parkování a relaxace, protože je hned vedle rušné čtyřproudové silnice.“

Nové místní referendum by mohlo stavbu oddálit o další měsíce a celou situaci ještě víc zkomplikovat. „Město Písek má přislíbené dvě dotace. Pokud bychom nestačili bazén postavit ve stanovené lhůtě, ta samozřejmě o tyto peníze přijdeme,“ vysvětlila starostka.

Vedení města doufá, že se tak nestane. Starostka Eva Vanžurová počítá s tím, že by měl bazén stát do konce roku 2023.

Spustit audio

Související