Zboží v drátěných koších, umělé květiny a nevkusné reklamy mají zmizet z centra Písku

20. leden 2020 11:13

Písecká radnice chce očistit historické centrum od nevkusné reklamy a nevhodného zboží vystaveného před obchody. Vydala proto nová pravidla pro umisťování reklamních a informačních zařízení. Za jejich dodržování město podnikatelům slíbilo finanční výhody.

 „Třeba případ tady těch umělohmotných kytek nebo pantoflí v drátěných koších je špatně, protože před tím objektem by mělo být čisto a příjemno,“ ukazuje na jeden obchod na Alšově náměstí městský architekt Josef Zábranský.

Z historického centra Písku by měla zmizet i další informační a reklamní zařízení. „Mimo vystavené zboží a reklamy umístěné na fasádách se jedná o mobiliář nájemců a majitelů objektů, tedy i předzahrádky. Příjemnější a vzdušnější je předzahrádka umístěná přímo na plochu pěší komunikace bez nějaké paluby nebo ohrady okolo,“ uvádí Josef Zábranský.

Obchodníkům by se měly dostat do rukou příručky s návodem, jak vkusně dělat reklamu, aniž by hyzdili historické centrum města. „To se týká i grafického zpracování, nasvícení reklamních zařízení. Materiál židlí a stolů na předzahrádkách by měl odpovídat duchu historického centra,“ dodává městský architekt.

Čtěte také

Jedna z kaváren na Velkém náměstí má předzahrádku celoročně. Příjemné a vkusné prostředí před kavárnou považuje její pracovník Vít Adámek za samozřejmost. „Naše kavárna se nachází v jednom z nejstarších domů a snažíme se, aby předzahrádka zapadala do rázu náměstí. Zdobíme to tady pouze přírodními materiály,“ potvrzuje.

Město chce obchodníky pozitivně motivovat. „Pokud budou mít všechno ve své provozně v pořádku podle vydaných pravidel a doporučení, tak bychom jim nájem za reklamní zařízení na veřejném prostranství prominuli,“ říká místostarostka Petra Trambová.

Nová pravidla pro umisťování reklamních a informačních zařízení v centru Písku začnou platit v dubnu letošního roku.

Spustit audio

Související