Do Písku se za prací přistěhuje až 200 Srbů. Někteří obyvatelé se obávají nárůstu kriminality

8. září 2019 07:22

Až 200 zaměstnanců ze Srbska má přivést do Písku společnost Faurecia, která ve městě vyrábí konstrukce do aut. Prvních 21 Srbů se už přistěhovalo na začátku září.

Společnost se s městem dohodla na podmínkách, které mají usnadnit jejich zařazení do běžného života. Někteří obyvatelé se i přesto obávají tak velkého přílivu cizinců.

„Vadí mi to. Já si myslím, že je tady všechno možné. Víte co, za chvíli se fakt budeme bát vyjít před barák,“ říká místní žena.

Názory obyvatel na příchod Srbů do města se různí. Najdou se i ti, kteří ho nevnímají negativně, například pan Miroslav. „Nemám námitek. Myslím si, že to jsou stejní lidé jako my,“ reaguje.

Od začátku září už jsou v Písku dvaačtyřicetiletý Nenad Krstič a šestadvacetiletý Dejan Milenkovič. Do Čech se vydali za lépe placenou prací. Už teď uvažují o tom, že by tady chtěli zůstat napořád.

„Já jsem v Srbsku pracoval jako hasič a strojvedoucí. Písek je krásné město, líbí se mi tady. Jsem zatím svobodný. Možná, že si tady najdu i ženu a usadím se tady natrvalo. Rozhodně udělám všechno proto, abych tady mohl zůstat,“ říká Dejan.

„Moje původní povolání je mechanik. Jsem ženatý a mám ženu a tři děti. Rád bych, aby se sem za rok přistěhovali. Chtěl bych lidem v Písku vzkázat, že se nemají čeho bát. Srbové nejsou nebezpečný ani agresivní národ,“ dodává Nenad.

Radnice si stanovila podmínky

Písecká radnice příchod až dvou stovek Srbů odsouhlasila. Podle starostky Evy Vanžurové nemají obyvatelé důvod k obavám. „S firmou jsme se domluvili, že nám vždycky nahlásí, kdy přijdou, kdo to bude a že se děti zařadí do škol. Když to bude potřeba, přijdou sem i dva policisté ze Srbska, aby pomohli korigovat tu situaci,“ připomíná.

Zástupci firmy se také budou každé dva až tři měsíce účastnit jednání s místostarostou, Policií České republiky a městskou policií. Na něm se bude hodnotit chování zaměstnanců ze Srbska mimo pracovní dobu.

Společnost zavedla i další opatření, aby začlenění Srbů do běžného života bylo co nejrychlejší a bez problémů. „První krok je, že máme překladatele, kteří jsou dostupní 24 hodin denně, a máme tady koordinátory, kteří se o skupinu starají. Navíc my nenavezeme 200 lidí najednou,“ vysvětluje ředitel Vojtěch Janák.

Čtěte také

Faurecia v současnosti zaměstnává 200 cizinců. Nezaměstnanost na Písecku je jedna z nejnižších a není možné sehnat na všechny pracovní pozice jen místní obyvatele. Ve společnosti proto pracují Vietnamci, Moldavci a Ukrajinci. Asi třicet procent z nich jsou agenturní zaměstnanci, které společnost nemá možnost prověřit.

To ale neplatí o Srbech. Česko má totiž se Srbskem vízový styk, proto jsou podmínky pro přijetí Srbů podle ředitele Faurecie Vojtěcha Janáka jiné. „Máme možnost dopředu zkontrolovat jejich trestní rejstřík, otestovat je a máme přímý vliv na to, kdy je přivezeme. Je to bezpečnější. Lidi, které dnes zaměstnáváme jako agenturní, nahradíme těmi kmenovými srbské národnosti,“ doplňuje.

Do Písku by se 150 až 200 Srbů mělo nastěhovat do poloviny příštího roku.

Spustit audio

Související