Lidé, kteří žijí Na Nežárce v Jindřichově Hradci, se bojí, že tu vznikne vyloučená lokalita

7. duben 2019 14:10

Někteří obyvatelé lokality Na Nežárce v Jindřichově Hradci chtějí ve svém sousedství bezdoplatkovou zónu. Město by tím podle nich předešlo takzvanému obchodu s chudobou a vzniku vyloučené lokality.

Podle lidí, kteří podepsali výzvu, to hrozí v domě v Nežárecké ulici, který nově rekonstruuje podnikatel z Kladna Miloš Vorlíček. Chce v něm nabídnout 28 bytů, přestože předchozí majitel jich chtěl v domě připravit jen devět.

To zneklidnilo některé sousedy. „Obava byla v tom, že přijde nějaká skupina lidí z druhé strany republiky, kterou spojuje něco jiného, žije jiným způsobem,“ popisuje zastupitel Jaroslav Chalupský, který v lokalitě na Nežárce vlastní dům.

Zastupitelé problém řešili na mimořádné pracovní schůzce. Vyhlášení bezdoplatkové zóny odmítli.

Pomoc vidí starosta Stanislav Mrvka v chystané legislativě. „Připravuje se k projednání ve sněmovně zákon o sociálním bydlení. Tam jsou některé věci, které by razantním způsobem mohly změnit způsob sociální podpory. To jsou příplatky na bydlení, doplatky a další věci. Tím pádem by to samozřejmě přestalo být zajímavé,“ říká.

Řada lidí má problém sehnat bydlení

Jindřichův Hradec podle vedoucí sociálního odboru Zdeňky Šindelářové žádné sociálně vyloučené lokality nemá. Kvůli nízkým příjmům má řada lidí problém sehnat bydlení a jakákoliv restrikce ze strany města by jim mohla situaci ještě zkomplikovat.

„Náklady spojené s bydlením se u 1+1 nebo 2+1 pohybují okolo jedenácti tisíc měsíčně, což je samozřejmě třeba pro matku samoživitelku poměrně neúnosné,“ dodává Zdeňka Šindelářová.

S tím souhlasí i Martina Fišerová, která s manželem žije v domě v Nežárecké ulici. „Měla jsem pocit, že se to zvrhlo vyloženě v boj proti chudým lidem, ne proti byznysu s chudobou. Myslím, že to dopředu stigmatizuje lidi, kteří doplatek na bydlení pobírají,“ komentuje.

Větřní má novou vyhlášku, která znemožní vyplácení dávek v problémových ubytovnách

Ve Větřní na Českokrumlovsku žijí v sociálně vyloučených lokalitách desítky Romů

Zastupitelé Větřní schválili novou vyhlášku, kterou chtějí znemožnit vyplácení dávek na bydlení ve dvou problémových ubytovnách. Důvodů pro to našli mnoho.

V lokalitě Na Nežárce je ještě několik domů, které by se potenciálně mohly dostat do hledáčku takzvaných obchodníků s chudobou.

I proto Martina Fišerová s manželem Danielem oslovila všechny zastupitele města. „Myslíme si, že právě proto je potřeba, aby tady město pracovalo v sociální oblasti už dopředu, ať už je to výkup potenciálních ubytoven nebo dobrá sociální práce,“ doplňuje Daniel Fišer.

Radnice se s majitelem rekonstruovaného domu spojila a domlouvá se i na tom, že sociální odbor vytipuje některé nájemníky.

Byty chce Miloš Vorlíček nabídnout například i vojákům. První nájemníci by se podle nich mohli nastěhovat za čtyři měsíce.

Spustit audio

Související