V centru Písku by mělo být méně aut. Studie navrhuje nový systém parkování

25. červen 2021 12:12

Nový parkovací systém má zklidnit historické jádro Písku. Studie Centra dopravního výzkumu počítá s tím, že většina aut by tam měla parkovat jen krátkou dobu. Vedení města ji představilo na veřejném projednání.

„Snažíme se dvě náměstí využít zejména pro krátkodobé parkování,“ charakterizuje základní princip nového dopravního systému v centru Písku jeden z autorů studie Šimon Špinar.

„Co se týče rezidentů a abonentů, kteří tady bydlí nebo pracují, tak ti mají možnost využívat ulice v blízkosti. Pro rezidenty budou zvýhodněné plochy v ulicích a abonenti budou mít zvýhodněné stání v plánovaném parkovacím domě u pošty,“ dodává.

Součástí studie je také systém chytrého parkování. „Chtěli bychom před vjezd do historického jádra umístit panely, které by řidiče informovaly o vytíženosti parkování na náměstích. Zamezilo by to zbytečnému zajíždění do historického jádra a hledání volných míst,“ vysvětluje Šimon Špinar.

Čtěte také

Nový systém parkování má své příznivce i odpůrce. To se ukázalo také v průběhu veřejného zasedání. Zazněla mimo jiné otázka, zda je změna nutná.

„Hlavní důvod je, aby člověk, který to opravdu potřebuje, tady mohl zaparkovat a ten, kdo potřebuje stát někde celý den, aby to místo také našel. Dalším důvodem je zklidnění celého náměstí. Chceme podpořit gastronomické služby s předzahrádkami a tam určitě není příjemné, když za zády neustále projíždějí auta,“ odpovídá místostarosta Petr Hladík.

„Hlavně ruší to, když někdo potřebuje něco vyřídit na náměstí, ale nenachází parkovací místo, tak několikrát obkrouží náměstí. Když se jich sejde několik, tak je to tu jako na autodromu,“ zdůrazňuje.

Město chce nový systém parkování, včetně možnosti on-line plateb, spustit od nového roku.

Spustit audio

Související