Připomínky adventu a vánočních svátků mají místo v mnoha jihočeských kronikách

28. prosinec 2019

Zápisy zachycující události spojené s předvánočním a vánočním obdobím nalistovalo několik jihočeských kronikářů pro speciální díl pořadu Jihočeské kroniky.

Kronikář Dynína Zdeněk Palkoska přečetl zápis o výlovu místního rybníka, kronikářka Suchdola nad Lužnicí Jana Tetíková připomněla tradici rozsvícení vánočního stromu a medový den a kronikář Kestřan Jaroslav Kulanda zmínil zpívání u vánočního stromu, které k adventu v obci patří už více než deset let.

Autor pořadu Jihočeské kroniky Petr Kronika ale také vyslechl příběh z 50. let o zimní bouřce. Vyprávěl ho bývalý kronikář Slavče Jan Tripes. „Pamatuji si na příhodu, která se stala opravdu o Vánocích na Štědrý den, s otcem jsem šel z lesa, najednou byl slyšet hrom a blesk uhodil do kostelíka,“ popisoval.

„Byla to typická zimní bouře, kdy se jednou zablesklo a uhodilo a byl konec. Už si nepamatuji, jestli byla potom sloužena půlnoční mše. Blesk poškodil zákristii, ale nic vážného to nebylo, brzy se to opravilo a kostel fungoval dál,“ dodal.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související