Přibývá dětí s depresemi a úzkostmi. Některé školy se proto snaží víc pečovat o duševní pohodu žáků

20. únor 2024 11:05

Týden pro takzvaný wellbeing, který by měl pomoci zlepšit duševní pohodu žáků a studentů, vrcholí na vybraných školách v Česku. Podle údajů Národního ústavu duševního zdraví se právě psychické zdraví dětí zhoršuje. Průzkumy mimo jiné ukazují, že až 40 procent deváťáků projevuje nějaké příznaky deprese. Některé školy se proto snaží situaci řešit. Patří mezi ně základní škola v Borotíně na Táborsku, která se k akci Týden pro wellbeing připojila.

Wellbeing není pro děti v borotínské škole neznámým pojmem. „Já si pod tím představuji, že podporujeme, abychom se tady cítili dobře a aby nás to tady bavilo,“ říká jedna z žaček.

Základní škola v Borotíně pojala Týden pro wellbeing jako příležitost podpořit všeobecné povědomí o tomto tématu spojeném s pohodou, klidem a zvládáním stresu. „Dlouhodobě sledujeme, že když jsou děti v klidu a v pohodě, jsou jejich vzdělávací výsledky na daleko lepší úrovni,“ vysvětluje ředitelka Lenka Pípalová.

Čtěte také

Škola uspořádala i anonymní anketu, ve které se mimo jiné objevily otázky týkající se pomoci. „První byla, jestli mají ve škole spolužáka, který by jim dokázal pomoci, a druhá, jestli mají ve škole dospělého, který by dokázal pomoci. Většinově mají děti alespoň jednoho takového člověka. Žádný respondent nezvolil odpověď, že ve škole není nikdo, kdo by mu pomohl, což je pro nás veliká pochvala,“ uvádí ředitelka.

Podle koordinátorky projektu Jany Průšové z Místní akční skupiny Krajina srdce se do Týdne pro wellbeing zapojila polovina oslovených škol. „Připojily se mateřské školy i základní školy a každý to pojal po svém. Forem bylo několik, třeba i grafická, někde vytvořili informační materiály, ale hlavně šlo o povídání,“ popisuje.

Už na základní škole by se děti měly naučit pracovat s emocemi, zvládat stres nebo si říct o odbornou pomoc. Počítá s tím připravovaná reforma výuky, která by měla platit od září 2027.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související