V Nadějkově na Táborsku se podařilo získat nové žáky do malotřídky. Škola je díky tomu finančně soběstačná

9. únor 2023 10:00

S úbytkem žáků v malotřídních školách se potýkají obce i na jihu Čech. Třeba v Nadějkově na Táborsku se ale podařilo malotřídku udržet. Ještě před pár lety jí kvůli malému počtu žáků hrozilo zavření, teď má dětí dostatek, učí se ve dvou třídách.

Ředitelka nadějkovské malotřídky Jana Průšová nastoupila do funkce v roce 2017. Mezi úkoly, které jí čekaly, bylo získání nových žáků. „Malotřídní škola je tady od roku 2004. Měla obrovský propad, co se týče počtu žáků, na nějakých asi dvanáct dětí, protože rodiče dostali strach, že to nebude úplná škola,“ vzpomíná.

„Tyto obavy jsou na jednu stranu oprávněné, na druhou stranu je potřeba vysvětlovat, ukazovat. Já si myslím, že malotřídní škola rozhodně neznamená nižší kvalitu oproti velké škole. Tam je dneska ve třídách i třicet dětí, a to já bych jako rodič pro své dítě určitě nechtěla,“ dodává.

Malotřídka v Nadějkově se v posledních letech hodně proměnila. Ve výuce začala využívat prvky Montessori, v matematice metodu Hejného, rozšířila nabídku mimoškolních aktivit, otevřela školní družinu i v ranních hodinách.

Ve škole má své dvě děti Lucie Laláková. „My jsme tady velice spokojení, dětem se tady líbí, s učiteli jsme také spokojení. Neměnila bych,“ říká.

Čtěte také

Škola je zároveň úspěšná ve shánění peněz z dotačních programů nebo grantů, díky kterým vybudovala například venkovní přírodní učebnu, pořídila velké množství speciálních učebních pomůcek a dalšího vybavení a techniky.

V současnosti malotřídku v Nadějkově navštěvuje 20 žáků, dalších 23 je do ní přihlášeno distančně. To jsou děti, které se učí doma, ale do školy musí několikrát ročně přijít na přezkoušení.

Obec dostává na jednoho žáka od státu příspěvek 15,5 tisíce korun měsíčně. „To nejsou malé peníze. Blíží se to k milionu, takže do rozpočtu obce už přijde částka, která má smysl, pomůže té škole, podpoří ji, když obec peníze investuje,“ komentuje ředitelka Jana Průšová.

Na jihu Čech je podle ministerstva školství celkem 271 základních škol, z toho 82 malotřídních, což je téměř třetina.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související