Půda školy ve Vacově se změnila k nepoznání. Z nevyužívaného prostoru jsou učebny a laboratoř

22. říjen 2022 09:52

Díky novým učebnám můžou žáci ve Vacově na Prachaticku třeba programovat roboty. Rekonstrukcí půdní vestavby vznikla ve škole učebna informatiky, laboratoř i další učebny a kabinety. Tím skončily opravy celé školy, které trvaly deset let a stály desítky milionů korun.

Informatiku v nové učebně vyučuje zástupce ředitele Jakub Vilánek. „Máme tu roboty, každý pro jiný ročník, učí se úplně jinak. A hlavně se učebna začíná využívat napříč předměty, protože když počítače fungují, i ostatní pedagogové sem chodí, do spousty předmětů se dá výpočetní technika zapojit,“ říká.

Úplně nová je i přírodovědná učebna s laboratoří, škola žádný takový prostor předtím neměla. „Každá žákovská lavice je vybavena zásuvkou, je tam voltmetr a ampérmetr, takže další možností je připojení elektrických mikroskopů, které děti mají velice rády, protože mohou přírodu pozorovat zblízka. Pro chemii je každá řada lavic vybavená umyvadlem,“ ukazuje učitelka Veronika Krtoušová.

Neméně nadšení jsou z nové učebny i žáci. „Předtím byla spíš jen taková frontální výuka, že já jsem něco vykládala, teď si na to mohou sáhnout. Zejména na mladších žácích je vidět, že je baví, že si to mohou sami připravit a dát pod mikroskop. Jsou nadšení, že mohou pracovat jako vědci,“ popisuje učitelka.

V půdní vestavbě vznikl prostor ještě pro další učebnu. „Je to k diskuzi, ale možná tam bude učebna výtvarky a hudebky s takovým malým nahrávacím studiem. Zkusíme udělat takovou multifunkční učebnu,“ doplňuje ředitel školy Josef Mráz.

Rekonstrukce půdní vestavby byla rozdělená do dvou etap. „V první etapě se dělala nová střecha a statické úpravy. To bylo velice náročné, protože původně se nepočítalo, že by tady bylo prakticky další podlaží, takže bylo potřeba hodně statických výpočtů, úprav, řada nosných konstrukcí se musela zpevňovat,“ vzpomíná starosta Miroslav Roučka.

Celkem obec Vacov do rekonstrukce půdní vestavby základní školy investovala přes 25 milionů korun.

Spustit audio

Související