Centrum Vacova na Prachaticku po rekonstrukci náměstí ožilo. Nově je tu cukrárna i společenský sál

12. říjen 2022 08:24

Náměstí ve Vacově na Prachaticku dřív připomínalo spíš parkoviště. Teď si tam lidé můžou vypít kávu a dívat se u toho třeba na nový park nebo nazdobený vánoční stromek. Obec totiž centrum kompletně zrekonstruovala. Kromě nového povrchu je tu teď i společenský dům se sálem a cukrárnou.

„Tady pod poklopem je pouzdro pro osazení májky, vedle zásuvka pro vánoční stromeček. Na vršek zdí bývalého vodojemu jsme umístili lavičky,“ ukazuje architekt Zbyněk Skala.

„Připomíná mi to vždycky, že vlastně ta architektura není o domech, ale je o lidech a že všechno, co tvoříme, není určeno pro nějakou vzdálenou budoucnost, ale má bezprostřední význam v daném místě a ve vztahu k tomu, co se děje tady a teď,“ dodává.

Součástí rekonstrukce náměstí byl i nový park. „Park jsme založili jako nový, spojuje Vacov s Vlkonicemi. Nejen budovy jsou architektura, ale i ta infrastruktura, která jakoby slepuje budovy dohromady. To znamená třeba park, který můžete každodenně křížit s kočárkem,“ popisuje architekt.

Dominantou náměstí se stala nová budova, která má v přízemí cukrárnu a o patro výš sál. „První nadzemní podlaží s kavárnou a cukrárnou je už po tu krátkou dobu, co je otevřené, velmi využíváno, a  to je teď turistická sezona de facto v útlumu. Věřím, že v létě bude zájem ještě větší a myslím, že to i lidé ocení,“ říká starosta Vacova Miroslav Roučka.

V patře nad cukrárnou vznikl velký prostor. „To byl ten druhý cíl – vytvořit nějaké komunitní centrum pro občany, protože si mnozí stěžovali, že třeba matky nemají kde posedět. Tak tu vznikl takový společenský sál, který bude sloužit pro spolky, organizace, ale třeba i oslavy, jubilea, k tomu je tu, myslím, i velmi slušné zázemí,“ dodává starosta.

Rekonstrukce náměstí ve Vacově na Prachaticku stála zhruba 30 milionů korun, obci se na ní částečně podařilo získat dotaci z Krajského investičního fondu.

Spustit audio

Související