Do Zlaté Koruny se po dvaceti letech vrací základní škola. V září ji začne navštěvovat 12 prvňáčků

10. červen 2022 16:20

Děti ze Zlaté Koruny musely jezdit v uplynulých dvaceti letech do škol v Českém Krumlově. To se ale od září změní. Do městečka s 800 obyvateli se vrací základní škola. Obec finišuje s přípravami. Musí přesunout celý úřad z historické budovy u cisterciáckého kláštera a uvolnit prostory pro výuku.

„Tady bude třída právě přijatých prvňáčků, máme jich dvanáct,“ ukazuje starosta Zlaté Koruny Milan Štindl zasedací místnost na obecním úřadě.

„Obecní úřad se bude stěhovat do jiné budovy, do kulturního domu, a horní patro bude sloužit pro základní školu. Družina se bude ve vedlejší místnosti, která v současné době slouží jako knihovna. I obecní knihovnu budeme stěhovat do kulturního domu,“ vysvětluje.

Návrat školy do Zlaté Koruny vítá například místní obyvatelka Jana Heřmanová. Sama do této základní školy kdysi chodila a od září nastoupí do první třídy její dcera. „Moje starší děti musely jezdit do Českého Krumlova autobusem, takže to bylo komplikovanější. Musely brzo do družiny. Jsem moc ráda, že se škola obnovila, protože je to v místě bydliště a nemusíme nikam dojíždět,“ říká.

Základní škola musela ve Zlaté Koruně skončit před více než dvaceti lety. Bylo to kvůli tehdy platným nařízením souvisejícím s nedostatkem dětí. „Porodnost se zvýšila. My stavíme na tom, že máme úspěšnou mateřskou školu, kterou navštěvuje za poslední roky čtyřicet až padesát dětí. Současná strategie státu k tomu také přispívá, do rozpočtového určení daní dostáváme prostředky na školství,“ doplňuje starosta.

Do školy v září nastoupí prvňáčci. V příštím roce pak bude další zápis. „Podle počtu se rozhodne, jestli první a druhá třída budou spojené, nebo samostatné,“ upřesňuje Milan Štindl.

Školství má ve Zlaté Koruně dlouhou tradici díky místnímu cisterciáckému klášteru. Opat Bohumír Bylanský tady zřídil první školu už v roce 1772.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související