Při rekonstrukci kostela v Čejeticích na Strakonicku objevili unikátní gotické malby

4. únor 2024

Pro někoho je to jen změť čar, ale původně v kostele svatého Havla v Čejeticích na Strakonicku vymaloval neznámý středověký malíř biblické výjevy z posledních dnů Ježíše Krista.

Kostel svatého Havla získala obec Čejetice od římskokatolické farnosti Štěkeň darovací smlouvou v roce 2013. Pravidelné bohoslužby se tady tou dobou už přes dvacet let neprovozovaly a na nového majitele čekaly krov v havarijním stavu, praskliny ve stěnách, zkrátka celková rekonstrukce.

A pak přišel šok v tom nejlepším slova smyslu. Pod vrstvou jedné z omítek se začaly objevovat nástěnné malby, evidentně původní, gotické.

S rekonstrukcí kostela začali Čejetičtí v roce 2015, rok za rokem, za pomoci dotací z ministerstva kultury, Jihočeského kraje i z obecního rozpočtu. Během roku 2023 pak práce završili novou fasádou.

A těsně po objevu nástěnné malby se jejím stářím a obsahem také začal zabývat Národní památkový ústav. Podle tahů čar hnědých a okrových odstínů barev se na první pohled jen velice těžko určuje, co z původního výjevu zbylo. Tušíte několik postav, některé jsou vidět celé, jiné ve fragmentech, jejichž zbytek pohltily omítky z jiných historických období.

Nad malbami a podobnými výjevy z jiných zemí jsme se sešli s Romanem Lavičkou z českobudějovického Národního památkového ústavu. Poslechněte si magazín Vltavín.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.