Město Písek dostalo v 16. století trest dodávat na Pražský hrad dřevo na věky věků

21. leden 2024

Když se řekne Habsburkové a 400 let, nejspíš každému naskočí pojem Bílá hora. Jenomže první z příspěvků Vltavínu, který natočil pro Český rozhlas České Budějovice ředitel Prácheňského muzea v Písku Jiří Prášek v roce 2002, vám doloží, že to mohl být klidně i pořádný kopec dřeva.

Vydáme se totiž do Písku, který jako město dostal v 16. století trest dodávat na Pražský hrad dřevo, a to kdykoliv jej o to hrad požádá. A věřte, nebo ne, tato povinnost přetrvala až do doby první republiky.

Zámecký park v Tažovicích

V další reportáži se, rovněž v archivní nahrávce, vypravíme s historikem Františkem Kubů do zámeckého parku v Tažovicích, do parku, který stál svého zakladatele prakticky všechny peníze.

Jak to bylo s dělením růží?

Už jsme zmínili Habsburky nebo rod Kotců z Dobrše, ale základním kamenem jihočeských rodů byli Rožmberkové. Asi bychom měli říci spíše Vítkovci. Ale k tomu máme někoho povolanějšího.

Václav Rameš, ředitel státního oblastního archivu v Třeboni, a jeho nahrávka z roku 2000 vysvětlí vše podstatné. A pokud jste někdy slyšeli o obrazu Dělení růží, pak tady zazní jeho základní princip.

Kde je pramen řeky Otavy?

Někdejší redaktor českobudějovické rozhlasové stanice a zakladatel pořadu Vltavín natočil ještě před koncem minulého století velmi zajímavou sérii nahrávek, v nichž se vydával k pramenům jihočeských řek. A natočil je tak dobře, že by byla škoda sérii neoprášit a nezačít vysílat znovu, protože nezestárla.

Pranýř ve Frymburku

V prvních měsících roku 2004, tedy před dvaceti lety, vznikala rozhlasová série, jejímž autorem byl Vlastimil Vondruška a která se jmenuje Historické obrázky. A to je další série, kterou bych rád znovu otevřel, protože také patří do kategorie těch, které nezestárly.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.