Při natáčení Markéty Lazarové jsem musela bydlet daleko od lapků, vzpomíná Magda Vášáryová

15. srpen 2024

Blondýna, která chtěla studovat matematiku. Tak samu sebe v mládí popisuje Magda Vášáryová. Dnes je známá především jako herečka, ale také diplomatka a politička. Její průlomovou rolí byla titulní postava ve filmu Markéta Lazarová, dále se objevila například ve snímcích Radúz a Mahulena nebo Postřižiny. Byla slovenskou velvyslankyní i poslankyní.

O filmovém plátně Magda Vášáryová podle svých slov nikdy nesnila. „Každý osud začíná úplně nenápadně. Já jsem byla také plavkyně a učila jsem plavat děti jednoho filmového režiséra. A on potom přemluvil mého konzervativního otce, aby mě pustil natočit takový dětský slovenský film, který se jmenoval Senzi mama,“ vzpomíná. Tehdy jí bylo patnáct let.

Odtud už vedla cesta ke slavné roli Markéty Lazarové. „Vyfotili mě, a to se dostalo do ruky pana režiséra Vláčila. Když viděl ty dlouhé vlasy, gotický nos, 45 kilo na výšku 168 centimetrů, tak si řekl, že to by mohl zkusit,“ vysvětluje herečka.

Film Markéta Lazarová se natáčel dva roky, z větší části na jihu Čech. Filmaři využili mimo jiné okolí soutoku Teplé a Studené Vltavy, Mrtvý luh a Jezerní slať na Šumavě, okolí Kvildy, Světlík u Českého Krumlova nebo tvrz Klokočín u Protivína.

„Bylo pro mě velké překvapení, že mě otec pustil, ale samozřejmě se mnou musela jet i taková paní učitelka, která se mnou byla do mých osmnácti let. Otec dal také podmínku, že nesmím bydlet tam, kde všichni ti lapkové. Já jsem musela být vždycky minimálně deset kilometrů od nich,“ vypráví Magda Vášáryová.

„Takže já jsem je viděla jen na place a tam jsem vždycky seděla a luštila příklady z matematiky. To můžu poradit mladým děvčatům… Když chcete mít pokoj od mužů, nejlepší je sbírka úloh z matematiky. Jak ji vidí, utíkají co nejdál,“ směje se.

Celý rozhovor s herečkou Magdou Vášáryovou, který vznikl na hradě Rožmberk v projektu Národního památkového ústavu ve spolupráci s Českým rozhlasem České Budějovice, si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.