Přes šest tisíc případů překročení rychlosti zaznamenaly za dva měsíce radary na dvou nejvytíženějších tazích v Českém Krumlově

26. leden 2022

Rychlost aut projíždějících Českým Krumlovem měří městská policie od začátku loňského listopadu nepřetržitě. Za první dva měsíce systém pořídil 6251 záznamů o překročení nejvyšší povolené rychlosti. Zhruba 70 procent případů bylo v Objížďkové ulici.

Například rychlost mezi šedesátkou a sedmdesátkou zaznamenaly přístroje u 3559 aut a rychlostí přes devadesát kilometrů v hodině městem proletělo 37 řidičů.

Drtivá většina záznamů pochází od vozidel s českou registrační značkou. Nejčastější hříšníci z okolních států pocházeli z Rakouska, Německa, Polska a Slovenska.

Radnice se zavedením úsekového měření dlouho váhala. „Měli jsme zprávy o nepřiměřených rychlostech v Chvalšinské a Objížďkové ulici a o měření jsme uvažovali minimálně dva roky,“ říká starosta Českého Krumlova Dalibor Carda. Vedení města nejdříve nechalo provést průzkum situace. Ten problémy potvrdil.

Nejinak tomu bylo i po oficiálním zahájení měření. „Nejvíce nás překvapilo enormní množství přestupků, které na těch dvou úsecích byly, a dokonce i rekordní rychlosti, které jsme tam změřili. A pak také to, že jsme všechny Krumlováky upozornili, že na těchto úsecích budeme měřit, a přesto se tolik z nich dopustilo přestupků,“ komentuje starosta.

Za první dva měsíce vybralo město na pokutách zhruba 1,7 milionu korun. Z příjmů hradí samotný provoz radarového systému, případně další městské výdaje, které schválí zastupitelstvo. Celkovou ekonomiku lze podle vyjádření radnice hodnotit až v delším časovém úseku. K výdajům přibyla navíc nutná administrace.

Výdaje jsou každý měsíc stejné, ale příjmy byly na začátku podstatně vyšší a nyní postupně klesají, jak pokuty řidiče učí dodržovat rychlost, což je primárním cílem města. 

Jaké jsou pokuty

Pokuta za překročenou rychlost může dosahovat až 2500 korun. Splatnost je od Nového roku 30 dní. Pokud viník částku včas uhradí, případ je ukončen. Pokud se případ naopak dostane až do správního řízení, může být pak uložena pokuta až pět tisíc.

Díky měření se zejména ve Chvalšinské ulici zklidnila doprava a zlepšila plynulost provozu. Podle některých řidičů se díky plynulejšímu průjezdu lépe odhaduje doba jízdy vozidel, a snáze se tak například odbočuje z vedlejších komunikací nebo přechází přes přechody pro chodce.

Plynulý provoz má především v zastavěných oblastech dlouhodobě prokazatelný pozitivní vliv na snižování množství emisí výfukových plynů v ovzduší, snižuje prašnost a hlučnost.

Jak funguje zasílání výzev řidičům

Výstupy z měření administruje na správní odbor českokrumlovského městského úřadu, který odešle výzvu k uhrazení určené částky provozovateli vozidla. „Neuhradí-li částku, nebo uhradí pozdě, provádíme šetření ke zjištění řidiče vozidla. Není-li řidič usvědčen, je zahájeno správní řízení o přestupku s provozovatelem vozidla,“ upřesňuje vedoucí odboru Jitka Bláhová.  

Pokud je případ vyřešen výzvou, nebo rozhodnutím o přestupku provozovatele, nedochází k záznamu v bodovém hodnocení řidiče a není proveden ani žádný jiný záznam o přestupku. „Dojde-li k projednávání věci s řidičem, lze uložit jak pokutu, tak zákaz činnosti a dochází k záznamu v bodovém hodnocení a je také proveden záznam o přestupku v kartě řidiče,“ dodává Jitka Bláhová.

Na zlepšování zpracování naměřených dat a komunikaci s řidiči úřad neustále pracuje. Za účelem zjednodušení platby bude do výzvy k uhrazení částky přidán QR kód s údaji o platbě, který stačí vyfotit chytrým telefonem a platební příkaz se v bankovní aplikaci automaticky vyplní.

Spustit audio

Související