V Jihočeském kraji je nejvíc silničních úseků, na kterých se nejčastěji stávají nehody

18. říjen 2021 08:11

Jižní Čechy patří ke krajům s největším počtem rizikových silničních úseků, na kterých se často stávají tragické dopravní nehody. Podle policistů je to tím, že na jihu Čech vede jen 74 kilometrů dálnic. Navíc patří k tranzitním krajům.

„Podívejte se, teď nám tady vjelo vozidlo, které jelo nepřiměřeně rychle. Najíždí do zatáčky, která ho mírně vynesla, což může potom znamenat kontakt s protijedoucím vozidlem,“ sleduje dopravu mezi Lišovem a Třeboní na hlavním tahu z Českých Budějovic krajský koordinátor BESIPu Václav Kovář.

„Ten úsek je dost členitý, je tam poměrně dost zatáček, do kterých třeba není vidět, a řidiči při nepřiměřené rychlosti dělají chyby, které potom samozřejmě znamenají vznik dopravní nehody,“ dodává.

Takových míst jsou ale v Jihočeském kraji desítky. „Když se zaměříme na nejvyšší počet dopravních nehod v Jihočeském kraji, tak může uvést, že se jedná o Českobudějovicku, protože mnoho dopravních nehod je v obci, a dále Jindřichohradecko, kde je velká členitost profilu komunikace, projíždí se lesem, kolem řek, rybníků. Mnoho řidičů překročí stanovenou rychlost, potom se nevejdou do profilu komunikace, přejíždí do protisměru a dochází k čelním střetům s fatálními následky,“ popisuje krajský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Čtěte také

„Zároveň Českokrumlovsko, Prachaticko, Jindřichohradecko směřuje do Rakouska či do Německa, takže je tam velký průjezd jak nákladní přepravy, tak osobních vozidel směřujících za prací a turismem,“ dodává.

Jan Pflégr pracoval deset let u odtahové služby. K tragickým dopravním nehodám jezdil téměř denně. Potom se stal řidičem kamionové dopravy. Podle něj neexistují na silnicích nebezpečné úseky, ale nebezpeční řidiči.

„Setkal jsem se s dopravními nehodami, které byly zapříčiněny nezkušeností řidičů, nesoustředěním. Hodně mladých lidí umírá na silnici právě proto, že nejsou zkušení, nejsou vyježdění a neznají svoje vozidla, možnosti svých aut a spoléhají se na moderní systémy, které ale nejsou všemocné,“ upozorňuje.

Jihočeští policisté řešili od začátku letošního roku víc než tři tisíce dopravních nehod. Při nich přišlo 46 lidí do čtyřiadvaceti hodin o život.

Spustit audio

Související