Přiměřená rychlost není nejvyšší dovolenou rychlostí

13. srpen 2021

Každý rok evidují policisté jako jednu z častých příčin dopravních nehod takzvanou nepřiměřenou rychlost. Co to ale vlastně je přiměřená a nepřiměřená rychlost?

Když se v anketě zeptáte náhodně vybraných řidiček a řidičů, zjistíte, že většina z nich neví, jak má odpovědět, nebo si přiměřenou a nepřiměřenou rychlost plete s maximální povolenou rychlostí. Ta je sice důležitým vodítkem, ale ne v každé situaci.

Podle paragrafu 18 zákona o silničním provozu musí řidič přizpůsobit rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat.

A co je důležité, řidič smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled, a aby dokázal udržet takzvanou plynulost provozu.

Podle jihočeského krajského koordinátora BESIP Václava Kováře jsou přiměřená rychlost a plynulost provozu spojené nádoby. „Přiměřená rychlost je taková, která odpovídá situaci v provozu. Musíme jet takovou rychlostí, aby jízda byla plynulá,“ uvádí kromě jiného Václav Kovář.

Celou reportáž Zdeňka Zajíčka s podrobnostmi o plynulosti jízdy a přiměřené rychlosti si poslechněte online.

Spustit audio

Související