Prérii i Středomoří uvidíte ve Strakonicích. Kruhové objezdy tu dostávají netradiční výzdobu

17. leden 2020 08:09

Řidiči projíždějící kruhovou křižovatkou nedaleko sídliště 1. máje ve Strakonicích se ocitnou na chvilku ve Středomoří. Vzniká tu už druhý kruhový objezd připomínající jiné klimatické pásmo.

Nejprve se ve Strakonicích objevil objezd ve stylu prérie. Na další křižovatce město letos vytvoří ostrov rostlin s malou zvoničkou připomínající řecké Santorini, dále Bulharsko nebo Afriku.

„Vidíme napojení ulice Lidická, směrem k jihu vede silnice na Strážný. V tomto místě by se měla objevit stavbička, která bude připomínat zvonici z řeckého Santorini, budou tu zbytky ohradních zdí, v celé ploše odstraníme stávající porost a navezeme písek, který bude tvořit základ nové výsadby,“ popisuje městský architekt David Andrlík.

Tento „řecký ostrov“ bude mít několik funkcí. „Ztvárnění kruhové křižovatky nám výrazně pomůže i k zlepšení orientace v tomto prostoru, protože kruhové křižovatky jsou všechny stejné. A když bude každá vypadat jinak, bude to pro řidiče pozitivní vjem. Snažili jsme se, aby křižovatky byly dostatečně atraktivní, abychom v průhledech komunikací vytvořili něco, na co se lidé budou rádi dívat,“ vysvětluje architekt.

Čtěte také

Hlavní součástí vegetace na tomto kruhovém objezdu, budou léčivé byliny. „Třeba dobromysl, levandule, hojník. Keříčkovité bylinky budou doplněné trávami, na jaro cibulovinami, okrasným česnekem,“ vyjmenovává zahradník Jan Jedlička.

Ten musel pro kruhový objezd rostliny obzvlášť pečlivě vybírat. „Výsadby mají být nízkoúdržbové, rostliny by měly být co nejvíc přizpůsobeny stanovišti, a jelikož se nacházíme v komunikaci, tak musí být suchovzdorné, zároveň musí vydržet naší zimu,“ připomíná.

Na kruhovém objezdu s plochou 1300 metrů čtverečních vysadí město asi dva a půl tisíce rostlin. Řidiči je budou moci obdivovat letos na podzim.

Spustit audio

Související