Starostou Strakonic zůstane Břetislav Hrdlička z hnutí Strakonická Veřejnost

10. leden 2020 06:40

Strakonickou radnici povede i nadále starosta Břetislav Hrdlička z hnutí Strakonická Veřejnost. Na čtvrtečním ustavujícím jednání ho podpořilo 20 zastupitelů, jeden se zdržel.

Hnutí Strakonická Veřejnost bude vládnout samo, bez koalice. V opakovaných komunálních volbách získalo 64,72% hlasů, má tedy 17 z 21 mandátů v zastupitelstvu. Tři mandáty získalo uskupení 3Koalice pro silné Strakonice a jeden Jihočeši 2012.

„Jsem rád, že jsem byl znovu zvolen, je to moje strana, moji kamarádi, přátelé, bylo to výsledkem dohody,“ reagoval na svoje znovuzvolení do funkce starosty Břetislav Hrdlička z hnutí Strakonická Veřejnost.

„Musíme dohnat všechny velké investiční akce. Na některé bohužel už nebudou dotace, takže budeme muset přehodnotit, jestli je budeme teď dělat. Budeme pokračovat v opravách, údržbě, akcích, které jsme měli naplánované už třeba před dvěma lety, budeme zadávat revitalizaci sídlišť, opravy ulic, silnic, chodníků, prostě stejnou práci, jakou jsme dělali předtím,“ dodal.

Rada bude i nadále sedmičlenná. Všichni radní jsou členy hnutí Strakonická Veřejnost. Prvním místostarostou zůstal Rudolf Oberfalcer, druhým místostarostou je nově Josef Zoch. Nováčky v radě budou kromě Josefa Zocha ještě Marie Žiláková a Jaroslav Horejš.

Čtěte také

Hnutí Jihočeši 2012 získalo jeden mandát. Pavel Vondrys a po něm i Robert Malota se ho vzdali. Zastupitelkou se stala Miroslava Zralá.

Trojkoalice pro silné Strakonice má tři křesla v zastupitelstvu. Ladislav Dolejš bude zastávat funkci předsedy finančního výboru a lídr hnutí Martin Gregora je členem kontrolního výboru. „Máme sice předsedu, ale členové jsou převážně ze Strakonické Veřejnosti. Pro nás je to na jednu stranu zajímavé, zavazující, ale na druhou zase až tolik tím nemůžeme ovlivňovat,“ řekl.

Ustavující zastupitelstvo se ve Strakonicích sešlo zhruba měsíc po opakovaných komunálních volbách. Volby, které se uskutečnily v řádném termínu v roce 2018, zneplatnil krajský soud. Důvodem bylo údajné zvýhodnění vítězného hnutí Strakonická Veřejnost v předvolební kampani.

Zastupitelé se znovu sejdou na začátku února. Nejdůležitějším bodem programu bude rozpočet města pro letošní rok.

Spustit audio

Související