V opakovaných volbách ve Strakonicích získala opět nadpoloviční většinu Strakonická Veřejnost

15. prosinec 2019 08:59

Komunální volby ve Strakonicích znovu vyhrálo hnutí Strakonická veřejnost. Opakování voleb nařídily soudy kvůli tomu, že toto hnutí bylo loni údajně zvýhodněné v předvolební kampani.

Strakonická Veřejnost nově získala téměř 65 procent hlasů, což je o 14 procent víc než při řádných komunálních volbách loni v říjnu. Zajistila si tak 17 z 21 mandátů v zastupitelstvu.

Starosta a lídr hnutí Strakonická Veřejnost Břetislav Hrdlička považuje výsledek voleb za závazek. „Domluvili jsme se na nějakých základních principech. Hlavním by měla být obrovská pokora, protože musíme udržet tu obrovskou moc, kterou nám lidé dali. Ten mandát je absolutní, můžeme si teď dělat, co chceme. Slíbili jsme si, že to nikdy nezneužijeme, že budeme dělat pro lidi,“ řekl.

Podobně mluvil i dosavadní místostarosta z hnutí Strakonická Veřejnost Rudolf Oberfalcer. „Je to velký závazek vůči občanům, kteří nám dali přes to soudní rozhodnutí takovou důvěru. Pakliže budou volby potvrzené, bude to o tom vyhrnutí rukávů a odpracovat si, co jsme voličům slíbili, že pro město uděláme,“ komentoval.

Ustavující zastupitelstvo by se podle něj mohlo sejít 8. ledna.

Spustit audio

Související