Opakované komunální volby ve Strakonicích: Představujeme lídry kandidátek

9. prosinec 2019

Předvolební speciál Českého rozhlasu České Budějovice představuje strany a uskupení, které kandidují v opakovaných komunálních volbách ve Strakonicích. Ty se uskuteční v sobotu 14. prosince 2019.

Strakonice jsou okresní město v Jihočeském kraji, mají téměř 23 tisíc obyvatel. Loni tu řádné komunální volby vyhrálo vládnoucí hnutí Strakonická Veřejnost, které získalo 51,1 procenta hlasů.

Průběh předvolební kampaně ale zpochybnil neúspěšný kandidát uskupení Změna pro Strakonice Karel Janský. Tvrdil, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp bylo hnutí Strakonická Veřejnost zvýhodněno.

Soud uznal, že vedení města v čele s hnutím Strakonická Veřejnost omezilo propagaci politických subjektů kandidujících v komunálních volbách. Opakování voleb dvakrát nařídil Krajský soud v Českých Budějovicích kvůli údajnému zvýhodnění hnutí Strakonická Veřejnost ve volební kampani. Ústavní soud v srpnu druhou stížnost Strakonické Veřejnosti i jeho lídra a starosty Břetislava Hrdličky zamítnul.

Deseti lídrům kandidátek pro opakované komunální volby položil Český rozhlas České Budějovice dvě otázky:

Co je největším problémem města Strakonice a jak byste ho řešili?

Strakonická teplárna čeká letos ztrátu 30 až 40 milionů korun. Je podle vás hospodaření teplárny v pořádku? Jestliže ne, jaké řešení navrhujete?

Spustit audio

Související