Ve Strakonicích trvá provizorium bez zastupitelstva. Soud bude znovu řešit možné ovlivnění voleb

11. duben 2019 13:29

Strakonice nadále povede jen rada města. Krajský soud v Českých Budějovicích se totiž musí znovu zabývat loňskými komunálními volbami, které v listopadu prohlásil kvůli narušení svobodné politické soutěže za neplatné.

Ústavní soud ve středu 10. dubna verdikt krajského soudu zrušil. Vyhověl tak stížnosti města a vítězného hnutí Strakonická Veřejnost.

„Krajskému soudu v Českých Budějovicích není co vytknout, tam je opravdu jenom otevřená otázka, do jaké míry měla tato porušení pravidel předvolební agitace a volební soutěže reálný vliv na výsledek,“ zkonstatoval ústavní soudce David Uhlíř.

Podle něj to není v kompetenci Ústavního soudu, ale krajského. Proto se kauza vrátí zpět do Českých Budějovic.

Starosta z vítězného hnutí Strakonická Veřejnost Břetislav Hrdlička na rozhodnutí Ústavního soudu reagoval: „Já si myslím, že kdyby se všemu dávala stejná váha, tak by vůbec nemohlo dojít k nějakému opakování voleb. My se nových voleb nebojíme.“

Komunální volby ve Strakonicích se zatím opakovat nebudou. Ústavní soud vrátil případ k novému projednání

Radnice Strakonice

Komunálními volbami ve Strakonicích se musí znovu zabývat Krajský soud v Českých Budějovicích. Ten původně rozhodl o jejich neplatnosti kvůli údajnému narušení svobodné politické soutěže. Ústavní soud nyní vyhověl stížnosti vítěze voleb, hnutí Strakonická Veřejnost, a rozhodnutí krajského soudu zrušil.

Strakonický místostarosta Rudof Oberfalcer z hnutí Strakonická Veřejnost doufá, že krajský soud uzná volby za platné „Tam nebyly porušeny všechny podmínky, aby volby byly zneplatněny. Ta jedna podmínka, že došlo k hrubému ovlivnění volebního výsledku, se nenaplnila, a proto si myslíme, že říjnové volby by měly být uznány. Samozřejmě, jsou tam výtky směrem k průběhu volební kampaně, takže z toho si určitě vezmeme nějaké ponaučení,“ řekl.

Bývalému opozičnímu zastupiteli Pavlu Vondrysovi z hnutí Jihočeši 2012 se nelíbí, že ve Strakonicích potrvá provizorium bez funkčního zastupitelstva. Přínos ale vidí v tom, že město nepovede hnutí Strakonická Veřejnost. „Možná by se občané města divili, co by tady všechno nastalo, majetkové transakce a podobně,“ uvedl.

Do nového verdiktu krajského soudu povede Strakonice rada z minulého volebního období.

Spustit audio

Související