Především zalesňování a péče o mladé stromky se objevují v tendru Lesů České republiky

19. říjen 2022 12:21

Celkem 48 firem se letos přihlásilo do tendru Lesů České republiky na lesnické práce v následujících pěti letech. Teď začalo několikatýdenní hodnocení nabídek. Zakázky za téměř dvanáct miliard korun se týkají provádění lesnických činností a prodeje dřeva. Podnik má zájem především o práce spojené s rozsáhlou obnovou lesa po kůrovcové kalamitě.

Například ve smrkovém lese nedaleko Protivína nyní dělníci odklízí klest, aby byla holina připravená na zalesnění. „Právě odklízení klestu bude jednou z položek toho výběrového řízení na komplexní smlouvu,“ doplňuje vedoucí Lesní správy Vodňany Radovan Nůsek.

„Určitě i s energetickou krizí přišla větší poptávka po klestu a těžebních zbytcích,“ dodává.

Lesníci se v následujících pěti letech budou také více věnovat péči o mladé lesní porosty. „V souvislosti s kůrovcovou kalamitou vzniklo enormní množství holin, které budeme muset zalesnit, a na to navazují další činnosti jako ožínání a chemické ošetřování. Objem zalesňování a péče o mladé kultury bude určitě zvýšený, odhaduji i o padesát procent,“ potvrzuje Radovan Nůsek.

Předpokládaná hodnota soutěžených služeb a prací v celé republice je téměř dvanáct miliard korun. Podle mluvčí Lesů České republiky Evy Jouklové převažuje pěstební činnost. „Několik desítek zakázek se týká provádění lesnických činností, například obnovy, výchovy či ochrany lesa, lesních probírek, údržby cest a zpracování dříví včetně jeho prodeje. Další zakázky získají firmy, které budou také provádět tyto lesnické činnosti, ale se dřívím bude obchodovat podnik. Zbývající zakázky se týkají pěstebních činností, tedy výhradně obnovy lesa a ochrany sazenic,“ upřesňuje.

Podnik nabídky vyhodnotí do konce listopadu a připraví pětileté smlouvy k prosincovému podpisu, aby práce mohly začít v lednu příštího roku.

Spustit audio

Související