Téměř 90 milionů stromků vysází lesníci na plochy po kůrovcové těžbě. Občas ale práci zmaří divoká prasata

15. říjen 2022 11:58

Tisíce malých stromků v sobotu vysadí lidé po celé republice. Stane se tak během Dne za obnovu lesa, který pořádají Lesy České republiky. Podnik letos naplánoval výsadbu bezmála devadesáti milionů sazenic. V lesích se kvůli rozsáhlým holinám po kůrovcové těžbě sází téměř nepřetržitě.

Lesní dělník Vitalij Kostěňuk připravuje jamky pro sazenice stromků na pasece nedaleko Protivína na Písecku. Letos tu lesníci pokáceli desítky smrků, vysazovat ale už nebudou jen smrky.

„Máme i borovici, budou následovat listnaté dřeviny, kterých bude většina, velké množství dubu a buku. Pokud se vše podaří, celkově bychom letos měli zalesnit přes 200 hektarů holin, což je určitě víc než v minulých letech. Cílem je holiny po kůrovci včas zalesnit, abychom se vyhnuli nějakým masivním náletům nevhodných dřevin,“ vysvětluje vedoucí Lesní správy Vodňany Radovan Nůsek.

Lesníci vysazují stromky na plochy po kůrovcové těžbě

V letošním roce se sazenice lépe ujaly, protože srážek bylo o poznání víc než loni. Někdy ale lesníkům zhatí jejich práci divoká prasata. „Zrovna jsme v revíru, kde nám výsadbu z minulého týdne tak z šedesáti procent prasata vyzvedla a zničila, takže bohužel budeme muset sázení opakovat,“ líčí Radovan Nůsek.

„Domnívám se, že je to zapříčiněno tím, že je rok žaludů. Prasata je mají ráda, nicméně nikdo nejí řízky pořád, mají asi potřebu ten jídelníček obměnit. A pokud hneme se zemí, nalákáme je na žížaly nebo myši a bohužel vedlejším projevem je, že vyrýpnou sazenici, která pak uhyne,“ dodává.

Lesy České republiky letos obnoví porosty na ploše téměř 19 tisíc hektarů. „Kde je to možné, upřednostňujeme přirozenou obnovu lesa ze stojících stromů. Počasí je příhodné, máme nasmlouvané firmy. Na mnoha místech pomohla při našich malých Dnech za obnovu lesa také veřejnost, takže bychom měli obnovu lesa ve všech regionech zvládnout,“ uvádí mluvčí podniku Eva Jouklová.

Dobrovolníci se do vysazování můžou v rámci sobotního Dne za obnovu lesa v každém kraji zapojit mezi 10. a 16. hodinou.

Spustit audio

Související