Před krumlovským otáčivým hledištěm se hrálo pro Arpidu. Mezi diváky byl i prezident Petr Pavel

19. červenec 2023 11:53

Petr Pavel je prvním českým prezidentem, který navštívil představení na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Jihočeské divadlo tam odehrálo komedii Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní roli. Výtěžek benefice získá českobudějovické centrum Arpida, které pomáhá lidem se zdravotním postižením.

„Pro mě je to vítaná příležitost poprvé navštívit otáčivé hlediště při představení, zároveň je večer určený na dobročinné účely, máme krásné počasí a je tu mnoho lidí, kteří jsou dobře naladěni, takže těch hezkých účelů najednou je opravdu hodně, a to je fajn,“ popsal Petr Pavel.

Neziskové organizace typu českobudějovické Arpidy mají podle něj v systému sociální péče nezastupitelnou úlohu. „Žádný stát, ani ten nejbohatší, nemůže postihnout starost o všechno a o všechny. Existence neziskového sektoru je naprosto integrovaným doplňkem ke státu a stát by to tak měl vnímat. Pokud někdo prohlašuje, že neziskové organizace jsou pijavice na státním rozpočtu, tak nepochopil, o čem to je. Kdyby měl stát vykonávat všechny ty činnosti, tak by byl mnohonásobně dražší a nebylo by to udržitelné. Myslím si, že trocha pokory ve vztahu k neziskovému sektoru by určitě neškodila,“ komentoval.

S prezidentem Petrem Pavlem se v zámecké zahradě setkala rodina Petra Bartoše, která služby Arpidy využívá. „Je to zážitek. Jsme rádi, že pan Pavel je prezidentem a že jsme se s ním mohli potkat. Jsme vděční centru Arpida, že nás na akci přizvalo,“ řekl.

Podle ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka prezident svou účastí podpořil nejen benefici pro Arpidu, ale i divadlo samotné. „Je to velká radost a cítím se být poctěn tím, že poprvé v 65leté historii otáčivého hlediště ho navštívil prezident republiky. Bereme to i tak, že si uvědomuje, že otáčivé hlediště je jednou z nejnavštěvovanějších open air scén v Česku a zkrátka má svoje místo na slunci,“ dodal.

Českobudějovické centrum Arpida výtěžek použije na financování stavby kampusu životních příležitostí pro dospělé klienty s tělesným a kombinovaným postižením.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související