Na stavbu nového stacionáře budějovické Arpidy chybí peníze, vedení muselo zrušit výběrové řízení

25. duben 2022 11:52

Nový stacionář pro dospělé klienty centra Arpida v Českých Budějovicích se nakonec letos stavět nezačne. Veřejná sbírka na jeho podporu sice vynesla přes sedm milionů korun, k úplnému pokrytí nákladů ale centru schází dalších osmnáct milionů. Výběrové řízení na zhotovitele stavby se tak muselo zrušit.

Součástí projektu jsou tři nové budovy s dílnami, vlastní kuchyní a další specializovaná pracoviště. Vedení Arpidy přesto chce v záměru pokračovat navzdory problémům spojeným s financováním.

„Momentálně jsou například prostory ve stacionáři, kde máme ty nejpostiženější klienty, trošku stísněné, vzhledem k tomu, že už se jedná o dospělé klienty a potřebujeme k péči hodně kompenzačních pomůcek,“ popisuje Václava Businská, vedoucí denních stacionářů centra Arpida.

Všechny tři stacionáře se nachází v hlavní původní budově z počátku 90. let, která kromě toho musí pojmout třeba i školu pro hendikepované, jídelnu a další zázemí pro klienty a terapeuty.

Projekt Arpida plus má výrazně zlepšit situaci a vytvořit prostory, bez nichž se teď už centrum neobejde. „Vezměte si, jak obrovský je to školní komplex, a ty děti vyrostou a půjdou do sociálních služeb,“ připomíná Václava Businská.

Nejde ale jen o kapacitu. Nové prostory jsou naplánované tak, aby byly co nejvíce přístupné. „Teď jsme v prvním patře, jsme odkázáni na výtah. Tam bychom byli v přízemí, měli bychom snadný přístup, to je vlastně to hlavní, proč po tom toužíme,“ dodává vedoucí stacionářů.

Centrum mělo přislíbenou finanční podporu z města i kraje a také klíčovou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Chybělo mu celkem 25 milionů korun. Tuto částku teď není schopné pokrýt.

Čtěte také

V souvislosti se současnou situací na stavebním trhu se vyskytly i další komplikace. „V průběhu výběrového řízení došlo k zásadním změnám s ohledem i na válku na Ukrajině, zvyšující se inflaci, nedostatek materiálů,“ vysvětluje ředitel Arpidy Marek Wohlgemuth.

Problémem byl i čas. Získání dotace bylo podmíněné tím, že první etapa nového centra bude stát do konce příštího roku. Vedení Arpidy tak teď hledá jiné vhodnější dotační tituly, kde by byla i nižší spoluúčast.

V projektu bude pokračovat dál. Motivací je nejen nutnost vytvořit lepší zázemí pro dospělé klienty, ale i obrovská pomoc v podobě sbírky a ohlas informační kampaně k projektu Arpida plus. „Jsme za to vděční a pomohlo nám to nejen v tomto projektu, ale i prezentaci činnosti Arpidy, takže velký dík všem, kteří přispěli,“ dodává Marek Wohlgemuth.

Dospělí lidé tvoří až 70 procent všech klientů Arpidy. Zahájení stavby se bude odvíjet od toho, kdy se vedení centra podaří získat vhodnou dotační podporu. Už teď je jisté, že náklady se vyšplhají na více než 100 milionů korun.

Spustit audio

Související