Prezident Petr Pavel přijel do jižních Čech. Setkal se s politiky, navštívil letiště a zdolal horu Kleť

19. červenec 2023 08:38

Prezident Petr Pavel je s manželkou Evou na dvoudenní návštěvě Jihočeského kraje. V úterý se v Českých Budějovicích setkal s politiky, navštívil firmu Koh-i-noor Hardtmuth a také letiště. Odpoledne strávil na Kleti. Zatímco jeho žena jela lanovkou, prezident šel pěšky.

Na vrcholu Kletě čekali na prezidenta Petra Pavla příznivci. Přijely kvůli němu i otužilkyně z Českých Budějovic. „Myslím, že po dlouhé době máme konečně osobnost, na kterou můžeme být pyšní, takže jsme si to nenechaly ujít,“ komentovala Markéta Čápová.

Náhodně potkal prezidenta turista Miroslav Spousta. „Když jsme se dozvěděli, že tady bude, což bylo náhodou na hvězdárně, tak jsem si říkal, že bych rád ulovil fotku, a to se podařilo. On je pro mě, a vůbec pro nás všechny doma, velký morální vzor a dělá pro zemi v té roli to, co má,“ řekl. „Je to velký zážitek, člověk ho nepotká každý den,“ dodala jeho dcera Tereza.

Prezidentský pár si pro návštěvu Jihočeského kraje vybral čas letních prázdnin. „Je tady hezky a kam jinam v této době vyjet než do kraje, který je znám letní turistikou. Proto jsme zvolili i výšlap na Kleť a několik témat v souvislosti s Lipnem,“ vysvětlil Petr Pavel.

Se starosty obcí na Lipensku se prezident setká ve středu v poledne. Na programu má také návštěvu Hořic na Šumavě, které jsou známé více než dvousetletou tradicí pašijových her. Zamíří i na základnu vodních záchranářů v Horní Vltavici a na zámek v Českém Krumlově.

Spustit audio

Související