Právě jubilující houslový virtuos Václav Hudeček: Jižními Čechami jsem opravdu odkojen

6. červen 2022

„Já jsem se sice narodil v Rožmitále pod Třemšínem, ale dvanáct let jsme bydleli v Blatné. A když zemřel můj blatenský učitel hudby, tak jsem dojížděl do Strakonic k profesorovi Kotmelovi. Jižními Čechami jsem opravdu odkojen.“

Na 7. června připadají kulaté sedmdesáté narozeniny věhlasného českého houslového virtuose  Václava Hudečka, jehož oslnivá kariéra započala už v patnácti letech de facto londýnským vystoupením se slavným Royal Philharmonic Orchestra.

Od té doby sílilo renomé houslisty Václava Hudečka, žáka proslulého ruského houslisty a pedagoga Davida Oistracha, účinkováním i v těch neslavnějších koncertních síních a spoluprací s plejádou špičkových zahraničních a samozřejmě též domácích orchestrů.

Čtěte také

A to všechno bylo spojeno s řadou oceňovaných nahrávek a alb Václava Hudečka, který nadále šíří radost z hudby svými koncerty a se svou paní Evou Hudečkovou, známou herečkou a spisovatelkou, pořádá Svátky hudby a také pomáhá letními houslovými kurzy v Luhačovicích mladým talentovaným hudebníkům.

V připomínce červnového jubilea Václava Hudečka by určitě mělo být zdůrazněno, že je velkým přítelem jižních Čech. Ve svých časných letech žil v Blatné, stál u začátků Jihočeské filharmonie a pravidelně v létě koncertuje v Třeboni.

O tom všem vypráví slavný hudebník v pořadu Vlídné tóny, které tentokrát přináší malý výběr jeho nahrávek včetně ukázky z velice úspěšného supraphonského alba Vivaldiho Čtvera ročních období.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související