Poznat rakouský Linec můžete při procházce po střechách s anděly

Unikátní prohlídku nabízí rakouské město Linec nedaleko hranic s jižními Čechami. Lidé se zde mohou projít po lávce přes střechu parkovacího domu, střechu obchodního centra, půdou kostela až na dřevěnou věž. Cestu lemuje výstava moderního umění i interaktivní prvky pro děti.

Expozici Jiní andělé ve výšce několik desítek metrů navštíví ročně sto tisíc lidí. „Moc hezké město, všechno si užívám, výhled na hory, chrámy, zkrátka všechno,“ chválí turista z Iránu.

Podle průvodkyně Marie Falkinger je těžké vyzdvihnout hlavní lákadlo. „Expozice je koncipovaná tak, aby si přišel na své i velmi náročný znalec moderního umění, ale je tu také spousta exponátů pro děti, pro mladé lidi. Expozice jsou hravé, a co všem bere dech, to je nádherný panoramatický výhled z naší věže na Linec a jeho okolí,“ říká.

Cesta po lávce je dlouhá jeden kilometr, vede dolů, nahoru, dovnitř a zase ven. Průvodkyně doporučuje strávit na střechách zhruba hodinu a půl, aby si člověk prohlídku opravdu užil a aby si také odpočinul.

Součástí trasy je speciálně vyrobený dřevěný balkon uprostřed kostela svaté Uršuly. „Téma jsou andělé a kde jinde je potkat než tady. Jsme tak vysoko, abychom mohli být tváří v tvář andělům, kteří kolem nás jsou,“ komentuje Maria Falkinger.

Na zemi zahlédnete i ležícího anděla. „To je padlý anděl, možná oběť nějakého činu nebo se možná sám rozhodl padnout, je to opět umělecké dílo. Když potom na konci výstavy sejdete dolů, najdete interaktivní panel, po zmáčknutí světlo ukáže na anděla a na panelu si o něm můžeme přečíst nějaké informace,“ popisuje průvodkyně.

V další části prohlídky se nad návštěvníky vznáší ženy a muži s křídly. „To je krásný příklad, jak si různé národy představují anděly. Autoři jsou z Indonésie, představují si je jako panenky, loutky a zajímavé je, že v naší kultuře je anděl bezpohlavní, kdežto tady je ženský anděl a mužský anděl. Je to jiné kulturní vnímání andělů,“ říká Maria Falkinger.

Na střeše parkoviště je k vidění hudebně-andělský projekt - dvě letící koncertní křídla

Na střeše parkoviště je k vidění hudebně-andělský projekt - dvě letící koncertní křídla. Každý si tu může zahrát, i když to třeba neumí. „Tady se křídlo vznáší, létá, každý tu může být hudebníkem,“ vysvětluje průvodkyně.

Vrchol celé expozice je na 32 metrů vysoké dřevěné věži, která stojí na parkovacím domě a nabízí nádherný výhled z výšky asi 60 metrů. Lidé si ho mohou v rámci expozice Jiní andělé projektu Hohenrausch na lineckých střechách užívat do 16. října.

autor: pfr
Spustit audio