Pozemky určené pro logistické centrum u Hrdějovic nabídne firma k prodeji. Odpůrcům projektu tak svitla naděje

6. červen 2021 10:42

Zhruba šestnáctihektarová plocha u Hrdějovic na Českobudějovicku se nakonec možná nepromění v logistické centrum. Vlastník pozemků, tedy firma CTP, která záměr několik let prosazovala, chce parcely nabídnout k prodeji.

Informace zazněla na posledním jednání hrdějovického zastupitelstva. Původně chtěla společnost na místě postavit skladovací haly. Proti jejímu záměru ale dlouhodobě protestují okolní obce. Všechny strany zatím vyzývají k opatrnosti a deklarují, že jednání o případných prodejích jsou teprve na začátku.

„Na zastupitelstvu jsem informovala o tom, že jsem měla jednání se zástupcem firmy, který nám sdělil, že je zprostředkovatelem a vyjednává o odkupu těch pozemků,“ potvrzuje starostka Hrdějovic Radka Šulistová.

Vedení obce i obyvatelé tuto informaci vítají, protože původní záměr dlouhodobě odmítali. Podle Radky Šulistové je ale zatím vše teprve v začátcích a nelze zmiňovat nic konkrétního. „Jsme opatrní, nejsme na konci, tedy se nedá ani říct, jestli někdo vyhrává, nebo prohrává, a může se stát cokoli, co to může změnit na jednu, nebo druhou stranu,“ dodává.

Obec by v lokalitě nejraději viděla občanskou vybavenost, například nový dům pro seniory, sportoviště, bytové domy nebo školu.

Mediální zástupkyně firmy CTP Lucie Heřmanská potvrzuje, že společnost pozemky k prodeji nabídne. Zároveň ale vyvrací informace z jiných médií, podle kterých je prodej hotovou věcí a logistický areál naopak definitivní minulostí.

Čtěte také

„Obrátila se nás řada subjektů, které by o využití území a vstupu do projektu chtěly jednat. My jsme se s jejich záměry seznámili, ale v tuto chvíli se nenacházíme ve fázi, že bychom cokoli prodávali,“ uvádí.

Firma CTP od předchozího vedení Hrdějovic získala změnu územního plánu v roce 2016. Následně zahájila výkup pozemků a první projekt představila v roce 2018. Po silném odporu obyvatel záměr přepracovala a loni představila podle svých slov výrazně redukovanou verzi. Ale ani s tou u veřejnosti neuspěla.

Informaci o prodeji pozemků vítá i sousední obec Borek, která má k lokalitě opticky nejblíže. Také její starosta Jaroslav Novák je k současnému stavu obezřetný. „Dokud to nebude na katastru a nebude rozhodnuto vydáním územního plánu, tak budeme velmi opatrní a budeme to samozřejmě pořád sledovat,“ říká.

Projekt na výstavbu logistického areálu odmítaly také České Budějovice a Jihočeský kraj. Vadil jim nárůst dopravy v místě, kterému dostavba dálnice D3 v blízkosti krajského města od tranzitu výrazně ulevila.

Spustit audio

Související