Pošty na sídlištích v Jindřichově Hradci zůstanou. Město je bude provozovat na vlastní náklady

20. červen 2023 11:47

Pobočky pošty na sídlištích Vajgar a Hvězdárna v Jindřichově Hradci budou fungovat dál. Město je bude v omezeném rozsahu provozovat na své náklady. Tisíce obyvatel díky tomu nebudou muset cestovat do centra. Původně plánovala Česká pošta v Jindřichově Hradci uzavřít od 1. července tři pobočky, po jednání radnice s vedením státního podniku bude zrušený jen provoz v Jarošovské ulici.

„Sídliště má opravdu několik tisíc obyvatel a myslím si, že pro tento objem lidí by ta pošta mohla zůstat zachovaná, byť třeba v nějakých zkrácených časech,“ myslí si paní Martina, která žije na sídlišti Vajgar v Jindřichově Hradci.

Na několikatisícovém sídlišti Česká pošta na konci června svou pobočku předá městu, které bude dál zajišťovat provoz v omezeném rozsahu. „Základní služby, na které byli občané zvyklí, tam zůstanou. U některých doplňkových služeb jsme se domluvili, že je město dál poskytovat nebude,“ uvádí místostarosta Bohumil Komínek.

Radnice si chce pronajmout i pobočku na sídlišti Hvězdárna. „Tam máme pečovatelský dům a jeho klienti opravdu hodně využívají služby té pošty,“ vysvětluje místostarosta.

Paní Věra, které je 81 let, si na poštu zvládne dojít sama. Vadí jí ale dlouhé čekací doby. „Když je někdo schopen chůze, tak to má jako procházku. Faktem ale je, že je nás tady v Hradci celkem dost a spousta lidí službu pošty využívá, takže čekací doba je delší,“ říká.

Čtěte také

Úplné uzavření poboček by bylo komplikací nejen pro starší obyvatele. Na poštu na sídlišti chodí například i jednačtyřicetiletá paní Bára. „Je to blíž, nemusím kvůli tomu řešit hlídání dcery a podobně. Myslím ale, že daleko větší problém by to byl pro lidi, kteří jsou imobilní,“ komentuje.

Jindřichohradečtí radní se s Českou poštou dohodli, že pronájem i personální náklady pokryje ze svého rozpočtu město. V tomto režimu bude radnice udržovat dvě pobočky na sídlištích. Česká pošta nadále zajistí provoz hlavní budovy v Klášterské ulici v centru.

„Náklady půjdou za námi a malé výnosy budou následně příjmem pro město. Ale to jsou nízké položky. Nejde o to, že bychom na tom chtěli vydělávat, bereme to jako službu,“ doplňuje Bohumil Komínek s tím, že konkrétní výši nákladů na provoz dvou poboček pošty zatím radní neznají.

Rozhodnutí radnice a konkrétní rozpočet musí ještě schválit zastupitelé Jindřichova Hradce na své červnové schůzi.

Spustit audio

Související