Dražice na Táborsku koupí budovu České pošty. Díky tomu tu zůstanou služby v režimu Partner

19. červen 2023 08:27

Česká pošta od 1. července uzavře zhruba 300 poboček po celé republice. Se změnou musí počítat také obyvatelé Dražic na Táborsku. Obec už několik měsíců jedná o koupi poštovní budovy. Pobočka se i díky tomu nedostala na seznam rušených míst. Služby v ní zůstanou zachované v režimu Pošta Partner.

Za přepážkou pobočky České pošty v Dražicích obsluhuje klienty Miroslava Šimečková. „U pošty jsem už skoro čtyřicet let. Aktuální změny prožívám velice špatně, ta situace se mi vůbec nelíbí,“ komentuje.

Miroslava Šimečková zatím neví, zda na pobočce zůstane i po té, co přejde do režimu Pošta Partner. „To teď nedokáži říct, to záleží na podmínkách,“ odpovídá.

Poštovní budovu postavili v 70. letech 20. století v akci Z obyvatelé Dražic. O její koupi teď jedná obec s vedením České pošty. „Obec udělá maximum pro to, aby tady pošta fungovala dál. Začali jsme jednat s majitelem objektu, tedy Českou poštou, o převzetí budovy, protože od toho roku 1977 do toho nepřišla téměř ani koruna na opravy a chtěli bychom pomoci s tím, aby tu služby zůstaly,“ potvrzuje starosta Lubomír Smažík.

Čtěte také

Záměr koupit poštovní budovu už schválilo zastupitelstvo. Pobočka slouží nejen obyvatelům Dražic. „Je spádová pro velkou oblast okolních obcí. Já osobně ji využívám primárně, protože tu vždycky zaparkuji a je to tu pohodlnější než někde v centru města,“ říká jedna z klientek pošty Eliška Pospíšilová.

Radnice teď podle starosty Lubomíra Smažíka čeká na návrh kupní smlouvy, kde se obec mimo jiné zaváže, že v objektu bude minimálně po dobu dvaceti let zajištěn prostor pro Poštu Partner. „To samozřejmě rádi uděláme, protože ji tady chceme. A až se podepíše kupní smlouva a objekt převezmeme do správy, jsme připraveni jako první zrekonstruovat část pro poštu,“ dodává.

Dražice na Táborsku zároveň chtějí poštovní budovu využít pro zřízení ordinací praktického lékaře nebo zubaře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související