Poslední dřevo splavené po Malši dovezli voraři do Českých Budějovic přesně před 85 lety

3. září 2023

Pořad Vltavín věnujeme vodě. Vydáme se za jednou záhadou Staňkovského rybníka u Chlumu u Třeboně, poté na Koštejk a sjedeme řeku Malši. Ovšem ne na lodi, ale na voru.

Vltavín otevřou dva archivní příspěvky z konce minulého století, které natočil Jaroslav Klíma. První je o nereznoucím železném potrubí pod Staňkovským rybníkem a druhý vznikl s tehdejším starostou Staňkova Františkem Žemličkou. Přímo navazuje na pořad z konce května o zmizení řeky Hostice, ale navíc vysvětlí, co je to Koštejk.

Lidé poměrně často volají po tom, aby se dnes co nejvíce používala česká slova a vynechaly se různé výrazy přejaté z angličtiny a němčiny. Proč ne, ale potíž je v tom, že těch původních českých slov, rozumějme hlavně podstatných jmen, zase tolik není.

Krásným příkladem, kdy se to povedlo, je třeba slovo rozhlas. Ale jsou slova místně tak zlidovělá, že se nahradit prostě nedají. Dokladem toho je třeba ten Koštejk. A o něm se dozvíte ve Vltavínu.

Další povídání nás zavede na řeku Malši k jezu U Kozáků, kudy se ještě před necelými padesáti lety proháněli po řece vodáci. Ale dávno před nimi tu dnes zatopenou propust místního jezu sjížděli voraři, přesněji řečeno plavci.

A právě plavce si ve dvojím vyprávění s Pavlem Mörtlem připomeneme. Mimo jiné se dozvíte, že poslední dřevo splavené po Malši dovezli voraři do Českých Budějovic v létě 1938.

Spustit audio

Související