Posekat trávu, vybílit a vydesinfikovat sádky. Jihočeští rybáři dokončují přípravy na podzimní výlovy

27. září 2021 12:41

Po dně sádek v Čejeticích na Strakonicku se procházejí rybáři. Nádrže jsou totiž zatím zarostlé a bez vody. Jihočeští rybáři je musí připravit pro ryby, které tam už v polovině října dovezou při podzimních výlovech.

„Támhle vidíte několik rybářů, kteří mají nezvykle v ruce křovinořezy, vidle, hrábě,“ ukazuje vedoucí chovu ryb Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje Tomáš Zoubek v areálu sádek v Čejeticích na Strakonicku.

Rybáři jsou teď v sádkách místo ryb. „Právě se připravujeme na podzimní sádkování. Je třeba sádky vybílit, vydezinfikovat, poté napustit vodou, aby ryby byly zdravotně v pořádku a zároveň v dobré kondici připraveny na prodej,“ dodává Tomáš Zoubek.

Čtěte také

Jedna velká starost podle něj letos rybářům ubyde. „Nemusíme se bát nedostatku vody. Přes léto používáme pouze jednu sádku k letním odlovům, ze kterých není tolik ryb, ale v podzimních měsících potřebujeme využít plnou kapacitu sádek a musíme nádrže připravit,“ říká.

Hlavní výlovy sice začnou až v polovině října, sádky se ale musí připravit už teď. „O našeho kapra je už v současné době zájem v cizině, tak zčásti začínáme lovit tržní ryby, ty samozřejmě sádkujeme a všechny jdou na export. Potřebujeme mít sádky připravené, protože až začnou hlavní výlovy, tak už by na to nebyl čas. Pomáhají nám i studenti střední rybářské školy ve Vodňanech,“ uvádí ředitel Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje Petr Stehlík.

Protivínští rybáři budou lovit i některé větší rybníky, například Tálínský, Řežabinec a Rabyň na Písecku.

Spustit audio

Související