Rybáři na Písecku můžou zaplatit za přestupek proti rybářskému zákonu přímo u vody

7. květen 2021 09:21

Méně administrativy a komplikací pro rybáře. To má přinést nový přístup při řešení rybářských přestupků. Letos ho poprvé zkouší několik členů rybářské stráže v Písku.

Pokutu je možné zaplatit přímo na místě, u řeky nebo u rybníka. Podle rybáře Martina Koláře má tato změna smysl. „Určitě je to lepší, protože když člověk třeba jenom omylem něco zapomene, tak než aby měl problémy s úřady, oběhával všechno týden, je lepší zaplatit na místě a mít klid,“ říká.

Také člen rybářské stráže Robin Kudwais, který týdně provede desítky kontrol, možnost takového způsobu řešení přestupků uvítal. „U přestupků, které řešíme, je často vidět, že to nebyl vyloženě úmysl. Moje první zkušenosti jsou takové, že je to daleko víc v pohodě, bezkonfliktní. Řekl bych, že rybáři to ocenili,“ popisuje.

Ukládání blokových pokut rybářskou stráží umožňuje dlouhodobě zákon o rybářství. Úřady zatím tuto možnost ale příliš nevyužívaly.

Čtěte také

Ani ze strany rybářských stráží v Písku o ně nebyl moc velký zájem. „Klade mnohem vyšší nároky na odpovědnost a právní vědomí té rybářské stráže z hlediska rybářského práva. Zároveň některé stráže nechtěly mít hmotnou zodpovědnost za příkazové bloky,“ vysvětluje vedoucí oddělení zemědělství a ekologie odboru životního prostředí píseckého městského úřadu David Schwedt.

I přesto začal písecký městský úřad řešení přestupků přímo u vody letos prosazovat. „Jednoznačně považujeme tuhle možnost z hlediska zahlcení úřadů za efektivnější. Tato řízení byla často velice zdlouhavá a dotyčný rybář někdy i měsíce nevěděl, zdali mu bude povolenka vrácena a jestli bude takzvaně uznán vinným z přestupku. Toto vše teď odpadá,“ dodává David Schwedt.

Rybářská stráž by měla dávat pokuty na místě až do výše tří tisíc korun za běžné přestupky. Vážnější porušení zákona bude řešit, jako doposud, městský úřad ve správním řízení.

Spustit audio

Související