Rybářská stráž na jihu Čech ročně zadrží stovky povolenek. Častým přestupkem je nezapisování úlovků

26. červen 2020

Na dodržování předpisů při rybolovu dohlíží rybářská stráž. Loni na jihočeských revírech zaznamenala mírné zlepšení v chování rybářů. Zadržela celkem 450 povolenek, což je o 200 méně než v roce předcházejícím.

Vedoucí rybářské stráže Jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu Tomáš Kepr ale očekává v letošním roce zase nárůst. „Máme totiž nové podmínky, například zvýšená míra nástražní rybičky na Vltavské kaskádě, to znamená Lipno, Hněvkovice, Kořensko, a zvýšená míra štiky na 60 centimetrů,“ vysvětluje.

Mezi nejčastější chyby, kterých se rybáři vědomě dopouštějí, patří to, že si od vody odnášejí víc ryb, než by měli, a že ryby vůbec nezapisují do úlovkového listu.

„Před začátkem rybolovu by měl rybář zapsat datum a revír, na kterém loví. Jakmile si ponechá rybu, která je vyjmenovaná podle rybářského řádu, musí ji zapsat ihned. Pokud to není ryba vyjmenovaná, stačí zapsat počet a hmotnost před odchodem od vody, ale každý úlovek, který odnáší, musí být zapsán,“ upozorňuje Tomáš Kepr.

Docela častým přestupkem je podle něj také nepřítomnost u prutů. „Stává se to zejména u nonstop rybolovů v létě. Lidé jsou zvyklí, že jsou v terénu pořád a ne vždy věnují prutům pozornost, ale jejich povinností je pruty stáhnout, pokud neloví,“ dodává.

Čtěte také

V loňském roce se jihočeská rybářská stráž setkala třeba i s případem, kdy rybář uloveného kapra přibyl železným hřebem ke dnu. „Tam jsme potom řešili jenom správní řízení, ale i porušení zákona na ochranu zvířat. Často se také stává, že ulovené sumce si lidé ponechávají a vážou je za skřele nebo jim dělají otvory v čelisti, to určitě není rybářské chování v souladu se zákonem,“ připomíná Tomáš Kepr.

Rybářská stráž se podle něj navíc mnohdy musí potýkat s útoky ze strany rybářů. „Někdy to souvisí s nižší inteligencí, někdy s alkoholem. Někdy ti lidé mají o sobě příliš vysoké mínění a projevuje se to tím, že jednak nejsou ochotni se nechat zkontrolovat, a pokud přichází ve správním řízení o povolenku, jsou často velmi arogantní. Leckdy je rybářská stráž napadána nejen slovně, ale i fyzicky, v tom případě má možnost zavolat i policii,“ doplňuje.

Informace o práci rybářské stráže na jihu Čech přináší magazín Máme rádi zvířata. Dále nabízí další díl seriálu Za jihočeskými rybníky a rybníkáři, tentokrát o době po Jakubu Krčínovi, a připomene, jak žije srnčí zvěř a jak se chovat k jejím mláďatům.

Spustit audio

Související