Pořádnou porci skvělé muziky s velkými jmény nabídne opět Jihočeský jazzový festival

2. srpen 2022

„Je jazzovou superstar ohroženého druhu. Tak silné spojení s historií této hudby vám již dnes poskytne málokdo.“ To slibuje Jiří Grauer, dramaturg a vedle Jana Nedvěda duše Jihočeského jazzového festivalu, a má na mysli vynikajícího černošského altsaxofonistu Bobbyho Watsona, jenž vystoupí v sobotu 6. srpna na českobudějovickém Piaristickém náměstí.

Tento prostor patří mezi oblíbená místa řady hudebníků. „Piaristické náměstí je mezi jazzmany považováno za jednu z nejkrásnějších městských scén v Evropě. V minulosti se tak přímo z pódia vyjádřili třeba držitel mnoha cen Grammy, americký pianista Eddie Palmieri i jeden z nejvyhledávanějších světových basistů a zpěvák Avishai Cohen,“ dodává Jiří Grauer.

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2022 začne 1. srpna v kavárně Coffee on the Go koncertem česko-slovenské formace Colorful People (i s českobudějovickou rodačkou Lenkou Novotnou).

Bobby Watson

Kromě výše zmiňovaného Bobbyho Watsona se na festivalu představí držitel několika klavírních cen Harold López-Nussa s kubánskou kapelou, nizozemský rapper a beatboxer Andy Ninvalle v doprovodu  kvartetu Ondřeje Štveráčka s premiérou této spolupráce, unikátní big band s prvky elektronické hudby Cotatcha Orcherstra a také další držitel ceny Grammy, turecký bezpražcový kytarista Cenk Erdoğan.

Interpreti kromě Piaristického náměstí zahrají například na Sokolském ostrově, v Českém Vrbném nebo u Rabenštejnské věže. Součástí festivalu je rozsáhlý doprovodný program, který pořadatelé připravují s českobudějovickou uměleckou platformou Artplac.

V doprovodném programu se představí například ukrajinsko-ruská kapela postavená přímo pro festival. Formace sdružuje dlouholeté kolegy a přátele, které spojuje jak láska k jazzu a improvizované hudbě, tak i silná solidarita se situací na Ukrajině.

Výjimečný z hlediska umístění i hudby bude ambientní projekt trumpetisty Oskara Töröka a skladatele Michala Rataje v rajské zahradě Dominikánského kláštera.

Na letošní Jihočeský jazzový festival, hlavní akci roku svého žánru na jihu Čech, vás pozveme s Jiřím Grauerem v půlhodinovém hudebním pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související