Poničené hroby, zámek bez střechy i spadlá chráněná lípa. Jihočeši sčítají škody po nočních bouřkách

24. červen 2021 18:39

Téměř deset tisíc jihočeských domácností bylo ve čtvrtek ráno bez proudu. Mohly za to stromy popadané do vedení po nočních bouřkách. Během dne dodávky elektřiny energetici postupně obnovují. Problémy byly i v dopravě, hlavně na regionálních tratích se zastavily vlaky a zavřené zůstaly i některé silnice.

Jednou z nejvíce zasažených obcí na jihu Čech je Dříteň na Českobudějovicku. Bouřka se tady prohnala kolem půlnoci.

„Trvalo to půl až tři čtvrtě hodiny. Zasáhlo to centrální část Dřítně, škody jsou převážně na majetku obce. Odhaduji, že zhruba u padesáti vzrostlých stromů došlo k nějaké zkáze, jsou vyvrácené nebo tak poškozené, že je budeme muset porazit,“ popisuje starosta Josef Kudrle.

S odstraňováním škod po noční bouři pomáhají všichni pracovníci obce i některé místní firmy. Plechy ze střechy zatím neopravené části zámku se povalují i několik desítek metrů daleko na poli.

„Tady vidíte část budovy zámku, střechy. Teď spravujeme díry, aby tam nenapršelo. Budeme muset zavolat statika, je poškozená i zeď,“ dodává starosta. Největší obavy má z nadcházející noci, na kterou meteorologové znovu vydali varování před silnými bouřkami.

Přibližně ve stejnou dobu jako v Dřítni řádila bouřka i v nedalekém Pištíně. Tady vítr vyvalil zhruba stoletou lípou, která spadla na místní hřbitov a poničila některé hroby.

Bouři nepřežila ani další přibližně stejně stará lípa, a to na zahradě jednoho z rodinných domů. „Byl jsem v pergole, začal slejvák, tak jsem si sedl sem, dal jsem si pivo a najednou padla rána,“ popisuje Petr, který s manželkou a dětmi bydlí v domě na okraji Pištína rok.

„Ten strom byl zasazený v roce 1939, takže tu stál 82 let. Byl chráněný a takový krásný stín dělal, byla to nádherná lípa,“ dodává.

Torzo lípy už si prohlíží také Tomáš Bílek, odborník na rizikové kácení stromů. Povolalo ho vedení obce. „Právě řešíme, jestli zavolat vysokozdvižnou plošinu, nebo tam nalézt s horolezeckou technikou a sundat to. Ukázalo se ale, že vevnitř jsou včely, takže nejdřív musí přijet hasiči nebo včelaři,“ vysvětluje.

Problémy vítr způsobil i na dalších místech jižních Čech. Energetici například museli odstavit druhý blok jaderné elektrárny Temelín. Kvůli popadaným sloupům vysokého napětí nebylo možné vyrobenou elektřinu z tohoto bloku odvádět.

Problémy zaznamenal i Národní park Šumava, který kvůli polomům uzavřel některé turistické trasy v okolí Stožce a Nové Pece.

Spustit audio

Související