Mrtví havrani se objevili na Pražském sídlišti v Táboře. Policie prověřuje, jestli po ptácích někdo nestřílí

21. červen 2021 12:18

Problémy s havrany na Pražském sídlišti v Táboře nekončí. Tamní obyvatelé si už několik let stěžují na hluk i znečištění spojené s černými opeřenci. U jedné z kolonií teď navíc strážníci objevili mrtvé ptáky.

Policie spolu s veterináři prověřuje, jestli po havranech někdo nestřílel. Pokud by se to potvrdilo, radnice to považuje za velké bezpečnostní riziko, protože v těsné blízkosti ptačí kolonie se nachází základní škola.

„Kolonie se různě proměňují. Teď na jaře se několik desítek hnízd přestěhovalo z okolí vlakového nádraží, kde je přeci jenom větší ruch, do oblasti Pražského sídliště,“ popisuje mluvčí města Tábor Luboš Dvořák. Kromě neustálého krákání je přítomnost havranů patrná velkým množstvím klacíků a odpadu z hnízd.

Právě na Pražském sídlišti se nedávno objevili také uhynulí havrani. „Já mohu prostřednictvím městské policie potvrdit, že naši strážníci tu našli několik uhynulých kusů. Celou věc jsme předali orgánům činným v trestním řízení,“ uvádí Luboš Dvořák.

Policie převzetí případu potvrzuje. Kriminalisté ostatky havranů předali na expertízu do Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. „Vyjádření doposud nemáme. Pokud naplní skutkovou podstatu trestného činu, bude případ řešen v kompetenci Policie České republiky,“ dodává policejní mluvčí Miroslav Doubek.

Čtěte také

Radnice se proti havranímu hnízdění snažila bojovat už několika způsoby. Naposledy například do kolonií nasazovala káňata, ani tito dravci však nepomohli.

Střílení na ptáky ale vedení města zásadně odmítá. „Samozřejmě město Tábor to absolutně odsuzuje, je to něco skutečně nepřijatelného. Nacházíme se v obydlené zóně, je tu základní škola,“ zdůrazňuje mluvčí Luboš Dvořák.

Právě místní základní škole havrani také velmi vadí. „Když potřebujeme větrat, tak to prostě nejde, protože se děti ve třídě neslyší. Když zavřou, aby se slyšely, tak se tam zase nedá dýchat,“ říká ředitel školy Petr Vašíček.

Havrani jsou dlouhodobým problémem například i v Českých Budějovicích. Tam ale zatím nikdo střelbu na chráněné ptáky nezaznamenal. Na Pražském sídlišti v Táboře se obyvatelé už dříve vždy na jaře snažili opeřence plašit zábavní pyrotechnikou.

Spustit audio

Související