Pokud na Nový rok vešla do místnosti ošklivá stará žena, čekalo domácnost podle pověry neštěstí

31. prosinec 2019

Pro naše předky nebyl Silvestr žádným významným dnem. Bujaré veselí je záležitostí až poslední doby. Neznamená to ale, že by lidé v minulosti neměli lehce nekorektní pověry a zvyky.

Podle etnografky Muzea Jindřichohradecka Alexandry Zvonařové naši předci spíše upínali pozornost k prvnímu lednu. „S tím byla spojena spousta pověr. Říkalo se třeba, že záleží, kdo ten den přijde první do místnosti,“ připomíná.

Pokud vešla mladá dívka, čekaly podle pověry dům samé radosti a bohatá úroda, naopak stará žena prý přinášela neštěstí. „Když přišla taková pěkná dívka, tak se říkalo, že bude mít domácnost spoustu malých telátek, jehňátek, že se hospodářství rozroste. Když to byla hubená ošklivá žena, tak zase naopak, že toho moc nepřibyde. Statný muž byl předzvěstí něčeho dobrého, se starším už to bylo horší. A prostě nejhorší varianta byla stará ošklivá žena,“ směje se etnografka.

Čtěte také

Tato pověra patřila k tradičním vesnickým zvykům. Do měst se příliš nepřenášely, tam své místo našly spíš oslavné tradice, průvody, maškarády a různé trhy.

K lednu pak ještě patřili Tři králové. „To je tradice požehnání s Novým rokem. Dříve chodili tři dospělí muži, pak se to postupně přeneslo na děti. Tradice se držela dlouho, byla živá ještě na počátku 20. století,“ připomíná Alexandra Zvonařová.

Poté Tři králové vymizeli, pouze v malé míře zvyk přežíval v církevních kruzích. Po revoluci se pak u nás objevily tříkrálové průvody spojené s charitativní sbírkou. „Není to sice ta původní tradice, ale je hezké, že alespoň ta Tříkrálová sbírka nám Tři krále připomíná,“ doplňuje etnografka.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související