Klidný advent a Vánoce? Pro většinu lidí je realita úplně jiná

23. prosinec 2018 14:05

Každý rok je to stejné. Je třeba nakoupit, navařit, uklidit, sehnat dárky plus milion dalších věcí k tomu. Namísto toho, abychom čas adventu a vánočních svátků prožili v klidu a míru, ocitáme se ve stresu, máme pocit, že nestíháme vše, co bychom chtěli anebo měli.

Najdou se i výjimky. „Já jsem v důchodu, tak můžu dělat každý den celý den, co chci. Nechodím do práce, tak pro mě advent není tak hektický. Až přijdu domů, tak si sednu k televizi nebo budu luštit křížovky,“ popsala své předvánoční dny jedna z obyvatelek Tábora.

Reportér Jan Kopřiva ale musel oslovit hodně lidí, aby dostal podobnou odpověď. Mnohem častější byla jiná slova, jako třeba od Viktora: „Čas zklidnění ve společnosti necítím. V soukromí by mi k tomu mohly pomoci některé věci související s dětmi, ale v každodenním životě bohužel,“ řekl.

Podobně je na tom další obyvatel Tábora, Václav. „Každý rok mám předsevzetí, že příští rok to udělám lépe, že všechno připravím včas a tak dále, ale nějak mě ten životní styl vždycky dovede k tomu, že zase všechno doháním na poslední chvíli,“ přiznal.

Vzájemná přání klidných a především spokojených Vánoc mohou někdy znít jako fráze, ale neměli bychom to vzdávat. Radí to farářka Církve československé husitské Sandra Silná. „Pro mě je adventní doba měřená těmi adventními nedělemi. Když při bohoslužbě zapalujeme o svíci víc, tak si uvědomím, že ten týden poměrně rychle utekl,“ komentuje.

Sama se podle svých slov snaží, aby advent byl dobou zklidnění. „Snažím se najít čas na setkání s přáteli a je pravda, že leckteří mi postupně sdělují, že nestíhají, že se sejdeme po Novém roce, až bude klidněji. A já koukám do kalendáře na ten leden a říkám si, jestli skutečně bude klidněji,“ popisuje.

Univerzální recept na klidné prožívání adventu a svátků nezná. „Snažím se odolat tomu vnějšímu tlaku, do obchodů takřka nejdu, jen pro to nejnutnější, vyhýbám se honbě za dárky a vlastně v poslední době i adventním trhům, nenacházím v tom důvod. Spíš se snažím také svoje okolí přimět k tomu, aby nepodlehli k tomu šílení,“ dodává.

Sandra Silná zároveň upozorňuje na druhý extrém, který spočívá v přílišné snaze o duchovní prožití adventu. Nejdůležitější je, aby nám osobně bylo v tom, co žijeme a prožíváme, dobře. A to platí nejen pro sváteční období konce roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související